Svečana skupština Muzejskog društva Srbije

jun 25, 2021

U četvrtak, 24. juna, u Zavičajnom muzeju Ruma održana je Svečana skupština Muzejskog društva Srbije. Uz prisustvo brojnih kolega iz dvadesetak muzeja širom Srbije dodeljene su godišnje nagrade „Mihailo Valtrović“ za 2020. godinu.

Skup je otvorila direktorka Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević, potom su se obratile predsednica Muzejskog društva Srbije Gordana Pajić i zamenica predsednika Opštine Ruma Aleksandra Ćirić. Predsednica Komisije za dodelu nagrada, Tijana Stanković Pešterac, obrazložila je predloge i proglasila dobitnike nagrada.

U kategoriji muzeji (muzejska ustanova) za izuzetne rezultate postignute u periodu od januara 2020. do februara 2021. godine bilo je tri kandidata, nagrada je pripala Narodnom muzeju Leskovac, za novi deo stalne multimedijalne postavke „Vremeplov kroz Leskovac“.

U kategoriji pojedinac ili autorski tim za projekat godine u periodu od januara 2020. do februara 2021. godine, Komisiji je dostavljeno osam prijava. Nagradu su ponela dva projekta Lila Drobac Krstić, kustos etnolog iz Narodnog muzeja Aranđelovac za izložbu „Kad je zanat bio zlatan“, o tradicionalnim zanatima Aranđelovca kroz vreme i autorski tim Muzeja Vojvodine u sastavu Tijana Bugarski, Aleksandar Antunović, Aleksandar Petijević i Katarina Radisavljević za etnološku izložbu o cipelama „Ja nosim Vas, Vi nosite mene“.

U kategoriji nagrada za životno delo ove godine nije bilo kandidata.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja