Преминуо Федор Феђа Соретић легатор Завичајног музеја Рума

феб 22, 2023

Завичајни музеј Рума са жаљењем примио je вест да је легатор нашег музеја, сликар Федор Феђа Соретић, преминуо 03. фебруара 2023. у америчком граду Венис (Venice, Florida, USA), где је и живео.

Федор Феђа Соретић рођен је 27. јануара 1930. године у Новом Саду, детињство и младост провео је у Руми где је завршио основну школу и гимназију, а дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи Недељка Гвозденовића. Био је члан   УЛУС-а од 1954. године, као професор ликовног образовања радио је на Архитектонском факултету у Београду до 1992. године, када се преселио у САД, у Венис на Флориди, где је провео остатак свог живота.

Током педесетих година, Феђа Соретић неговао је сликарство експресивног израза које је истовремено одликовала прецизност композиције и хармонија боја, у почетку смиреног колорита, а касније све интезивнијег. Војвођански, тачније пејсаж родног Срема, готово „заштитни знак“ Феђиног стваралаштва није исцрпљивао његова тематска интересовања. Широј јавности тад је био познат као настављач велике традиције војвођанских пејзажиста Шумановића, Радовића, Коњовића.

У време док је живео и радио у Београду, Феђа Соретић је био активан учесник ликовних догађања, не само у Србији и на простору целе бивше Југославије, већ и у Сједињеним Државама.

Пресељење на Флориду донело је одређене новине у Феђином стваралаштву. Кратки потези киста најчешће се сливају у веће бојене партије, флуидне форме и хомогеније фактуре, интезивира се колорит а принцип подсликавања губи важност или потпуно изостаје. Што се тиче мотива, пејсаж је и даље остао у жижи његовог интересовања а мртве природе и портрете слика као и раније, спорадично.

Легат Федора Феђе Соретића у Завичајном музеју Рума основан је 2012. године, када је двадесет три године после свог оца др Романа и Феђа поклонио Музеју колекцију својих дела. Дарована колекција конципирана је избором самог аутора, а насупрот његовом целокупном опусу у коме преовладава пејсаж, састављена је већином од портрета. Наиме, Легат чине 28 уметничких дела од којих су половина портрети, а четвртина пејсажи.

Породици и пријатељима истакнутог уметника Завичајни музеј Рума упућује најдубље саучешће.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja