Преминуо Драган Томашевић, легатор Завичајног музеја Рума

дец 28, 2023

Дана 26. децембра, Завичајни музеј Рума примио је вест да је у 90. години живота преминуо Драган Томашевић, дугогодишњи сарадник и легатор музеја.

Рођен је 1933. у месту Селиште, крај Прокупља, Након завршене Више педагошке школе у Београду, свој радни век од 1966. до 1991. проводи у селу Буђановци, у ОШ „Небојша Јерковић“, најпре на месту наставника биологије, а затим и као директор ове установе.

Првих година службовања, у обиласцима сеоског атара, спорадично, а у наредним годинама интензивно проналази, истражује и категоризује покретни археолошки материјал. Резултат овог рада је збирка од преко 2000 предмета из различитих периода (од неолита до 18. века), као и мапа Буђановаца са убицираним археолошким локалитетима од чега су на Турској бари и Бунаринама вршена археолошка истраживања.

Током година је сарађивао са археолозима др Богданом Брукнером, Јелком Петровић и др Предрагом Медовићем, при чему су на молбу др Предрага Медовића неки од предмета, из збирке Драгана Томашевића, били део изложбе „Праисторија Војводине“, одржане 80-их година прошлог века, као значајни показатељи живота, уметности и веровања људи у прошлости.

Томашевић 2008. године своју скоро целокупну збирку поклања одељењу археолошких збирки Завичајног музеја Рума, која је у неколико анекса, од чега је последњи извршен ове године, периодично допуњавана. Због комплексности и обимности Поклон збирка Драгана Томашевића је константан предмет обраде и интересовања како запослених, тако и свих заинтересованих за њен значај, при чему је због немогућства комплетног излагања у више наврата била парцијално излагана у оквиру већих изложбених целина о животу људи у прошлости.

Поред свог доприноса музеју, Драган Томашевић се бавио и писањем поезије, те је објављено неколико његових збирки поезије. Такође, његово стручно ангажовање у области археологије одражава се и кроз објављивање неколико стручних текстова у нашим Зборницима.

Завичајни музеј Рума, као и његови запослени, свесни су значаја овог легата, како у научном, тако и у општем друштвеном карактеру, и наставиће да се на адекватан начин брину о њему и чувају сећање на његовог легатора.

Породици и пријатељима легатора Драгана Томашевића колектив Завичајног музеја Рума упућује најдубље саучешће.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja