Premijera filma „The War To End All Wars“ (Rat koji treba da okonča sve ratove)

nov 9, 2023

Švedski poznati hevi metal bend „Sabaton“ pokrenuo je jedinstveni projekat saradnje sa muzejima širom sveta pod nazivom „History Rocks“. U okviru ovog projekta, muzeji su imali priliku da premijerno prikažu animirani film inspirisan značajnim momentima iz Prvog svetskog rata. Događaji su praćeni muzikom benda. Zavičajni muzej Ruma jedan je od ukupno 5 muzeja u Srbiji i preko 120 muzeja širom sveta koji su se priključili ovom projektu.  Premijera filma „The War To End All Wars“ (Rat koji treba da okonča sve ratove) održana je u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi, 14. novembra od 19 časova.

Ova globalna premijera predstavlja deo Sabaton-ovog dobrotvornog projekta „History Rocks“, koji je ostvaren u saradnji sa studijom za animaciju „YarnHub“. Projekat je osmišljen da pomogne muzejima širom sveta tako što će povećati njihovu vidljivost i ujedno obnoviti sećanje na istorijske činjenice u čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

U svakom segmentu filma, pesme benda su vešto iskorišćene da doprinesu dubini i autentičnosti istorijskih događaja. „Race To The Sea“ prati priču o kralju Belgije i odluci da potopi deo teritorije Belgije da bi sačuvao dostojanstvo naroda i dao im tračak nade za slobodu, dok „Lady Of The Dark“ iskazuje snagu i hrabrost naše heroine Milunke Savić. „Valley Of Death“ omogućava uvid u bitku kod Dojrana i neobično poštovanje protivnika, dok „No Bullets Fly“ ističe ljudski aspekt američkih boraca u francuskoj vojsci tokom Prvog svetskog rata. „Christmas Truce“ osvetljava momenat Božićnog primirja, kada su vojnici odlučili da za Božić zaustave stradanje i pokažu jedni drugima da su samo obični ljudi, dok „Stormtroopers“ prenosi intenzivnost nemačkih specijalnih trupa. „Dreadnought“ se fokusira na događaj o brodu HMS čije je porinuće izazvalo globalnu pomorsku trku u naoružanju i doživeo nesrećnu sudbinu. „The Unkillable Soldier“ proslavlja izuzetne zasluge Sira Adriana Kartona de Viarta, on je druga ličnost predstavljena u filmu zbog svojih zasluga u Prvom svetskom ratu, zvali su ga „čovekom koji ne može biti ubijen“ i  pesma „Marmolada“ prati scenu na tragičnog događaja na planini Marmolada, gde su u lavini ostali zatrpani vojnici i jedne i druge strane, gde su ostali do danas. Svaka pesma se odlično uklapa u priču, dodavajući dubinu i emocionalni momenat istorijskim dramama Prvog svetskog rata.

Hol Kulturnog centra „Brana Crnčević“ bio je prepun posetilaca, od naših vernih muzejskih posetilaca do učenika srednjih škola, zaljubljenika u istoriju i fanova grupe Sabaton!

Hvala svima koji su prisustvovali premijeri i doprineli da uspešno realizujemo ovaj događaj!

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja