Премијера филма „The War To End All Wars“ (Рат који треба да оконча све ратове)

нов 9, 2023

Шведски познати хеви метал бенд „Сабатон“ покренуо је јединствени пројекат сарадње са музејима широм света под називом „History Rocks“. У оквиру овог пројекта, музеји су имали прилику да премијерно прикажу анимирани филм инспирисан значајним моментима из Првог светског рата. Догађаји су праћени музиком бенда. Завичајни музеј Рума један је од укупно 5 музеја у Србији и преко 120 музеја широм света који су се прикључили овом пројекту.  Премијера филма „The War To End All Wars“ (Рат који треба да оконча све ратове) одржана је у Културном центру „Брана Црнчевић“ у Руми, 14. новембра од 19 часова.

Ова глобална премијера представља део Сабатон-овог добротворног пројекта „History Rocks“, који је остварен у сарадњи са студијом за анимацију „YarnHub“. Пројекат је осмишљен да помогне музејима широм света тако што ће повећати њихову видљивост и уједно обновити сећање на историјске чињенице у част Дана примирја у Првом светском рату.

У сваком сегменту филма, песме бенда су вешто искоришћене да допринесу дубини и аутентичности историјских догађаја. „Race To The Sea“ прати причу о краљу Белгије и одлуци да потопи део територије Белгије да би сачувао достојанство народа и дао им трачак наде за слободу, док „Lady Of The Dark“ исказује снагу и храброст наше хероине Милунке Савић. „Valley Of Death“ омогућава увид у битку код Дојрана и необично поштовање противника, док „No Bullets Fly“ истиче људски аспект америчких бораца у француској војсци током Првог светског рата. „Christmas Truce“ осветљава моменат Божићног примирја, када су војници одлучили да за Божић зауставе страдање и покажу једни другима да су само обични људи, док „Stormtroopers“ преноси интензивност немачких специјалних трупа. „Dreadnought“ се фокусира на догађај о броду HMS чије је поринуће изазвало глобалну поморску трку у наоружању и доживео несрећну судбину. „The Unkillable Soldier“ прославља изузетне заслуге Сира Адриана Картона де Виарта, он је друга личност представљена у филму због својих заслуга у Првом светском рату, звали су га „човеком који не може бити убијен“ и  песма „Marmolada“ прати сцену на трагичног догађаја на планини Мармолада, где су у лавини остали затрпани војници и једне и друге стране, где су остали до данас. Свака песма се одлично уклапа у причу, додавајући дубину и емоционални моменат историјским драмама Првог светског рата.

Хол Културног центра „Брана Црнчевић“ био је препун посетилаца, од наших верних музејских посетилаца до ученика средњих школа, заљубљеника у историју и фанова групе Сабатон!

Хвала свима који су присуствовали премијери и допринели да успешно реализујемо овај догађај!

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja