Predstavljen novi arheološki lokalitet „Adžine njive Brajkovo 2“ u ataru sela Klenak

jun 1, 2022

Novi arheološki lokalitet „Adžine njive Brajkovo 2“ u ataru sela Klenak, koji svedoči o poslednjih osam hiljada godina života na ovim prostorima, predstavljen je 20. maja. Na konferenciji za medije u prostorijama mesne zajednice u Klenku ispred Zavičajnog muzeja Ruma prisustvovali su  direktorka Branislava Konjević i Uroš Nikolić, kustos arheolog koji učestvuje u istraživanjima na terenu.

Na samom lokalitetu su potvrđeni nalazi iz skoro svih epoha ljudskog života na našem prostoru, i to na neverovatnih 56.000 kvadratnih metara, koji predstavljaju jedno od najvećih iskopavanja u istoriji srpske arheologije. Istražene su celine iz mlađeg kamenog doba, bakarnog i gvozdenog doba, keltske i rimske civilizacije, slovenskih plemena, srednjovekovnih država, sve do današnjih dana. 

Iskopavanja na novom lokalitetu se obavljaju u sklopu zaštitnih arheoloških radova na trasi budućeg auto-puta Loznica – Ruma. U saradnji „Koridora Srbije“, AZVIRT Srbija, Arheološkog instituta u Beogradu, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica i Zavičajnog muzeja Ruma, iskopavanja su do sada pružila fascinantne i u pojedinim slučajevima jedinstvene nalaze, o kojima su na konferenciji za medije govorili dr Miroslav Kočić iz Arheološkog instituta SANU, dr Dragan Milanović – rukovodilac istraživanja i dr Miomir Korać – direktor Arheološkog instituta.

Među najzanimljivijim nalazima, na ovom jedinstvenom lokalitetu su modeli košnica koji pripadaju starčevačkoj kulturi, koja je cvetala između 6300. i 5350. godine pre naše ere. Samim tim ovo ukazuje da je Srem bio jedna od kolevki pčelarstva još pre 8.000 godina. Pronađeni su ostaci brojnih kuća iz perioda vinčanske kulture, sa ostacima peći i ostacima pokretnih rešetki za pečenje.

„Adžine njive“ postaju treći lokalitet sa najvećom misterijom srpske arheologije – vinčanskim nekropolama. O bogatstvu ove regije svedoči i to da se drugi lokalitet sa ljudskim ostacima vinčanske populacije nalazi na istoj toj gredi, udaljen svega pet kilometara – lokalitet od izuzetnog značaja Gomolava – Hrtkovci.

Kao kurioziteti se izdvajaju nalazi odsečenih ljudskih glava iz bakarnog doba, koje su ritualno baš tu pohranjene, zatim nalazi keltske kulture i jedinstvene peći za keramiku. Iz rimskog perioda se izdvaja ceo potvrđeni ekonomski kompleks za preradu i utovar žita, koji je nažalost uhvaćen samo u temeljnim zonama, gde su zub vremena i aktivnost svih ljudi koji su nastavili da žive i privređuju na tom prostoru izbrisali bilo kakve nadzemne ostatke kompleksa.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja