Предавање „Великим сокаком од куће до куће“

јул 4, 2023

Предавање „Великим сокаком од куће до куће“ које је припремио Ђорђе Бошковић, музејски саветник историчар, одржано је у среду 05. јула, са почетком од 20 часова у башти Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми. 

Главна улица у Руми, изворно и „Велики сокак“, од самог оснивања Нове Руме, половином XVIII века, представљала је и главну „жилу куцавицу“ свеукупног живота насеља.

Ђорђе Бошковић, музејски саветник историчар, говорио је о сегменту Главне улице у најужем језгру насеља, у ком су у прошлости живели најугледнији и најбогатији грађани и који је био средиште трговаца и занатлија. На основу доступних извора (пописа становништва и планова) приказане су информације добијене истраживањима ко су били људи који су током стотинак година (друга половина XIX и прва половина XX века) поседовали куће у том делу града и како се током времена мењао и изглед Главне улице.

Ово предавање нам је пружило фасцинантан увид у историју Руме и његову еволуцију кроз време.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja