Предавање „Румски соколи и њихово наслеђе“

јул 6, 2023

У оквиру манифестације Румско културно лето, имамо задовољство да Вас позовемо на предавање „Румски соколи и њихово наслеђе“, које приређује Александра Ћирић, кустос историчар.

Присуствујте овом интересантном предавању у петак, 07. јула, у 20 часова, у башти Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“.

Идеја овог излагања је презентација наслеђа, фокусирајући се на артефакте соколског удружења које је активно било у нашем граду током прве половине прошлог века. Завичајни музеј Рума чува вредне предмете који сведоче о овом делу прошлости нашег града, а публика ће имати прилику да се упозна са три најзначајнија:

Повеља о изградњи Соколског дома у Руми – представља изузетно значајан документ који сведочи о успеху рада румског соколског друштва и утицају водећих чланова друштва.

Две заставе које су сачуване, а представљају битан симбол соколског покрета, пружају нам увид у богату историју овог друштва.

Биће речи и о соколском наслеђу које није сачувано – Соколски дом који је био кратког века али великог значаја за румски соколски покрет и ондашње друштво. Његова изградња својеврсно је сведочанство о успешном раду румског соколског друштва и утицају и реномеу водећих чланова друштва.

Не пропустите прилику да се упознате са овим делом наше богате историје и придружите нам се на предавању „Румски соколи и њихово наслеђе“.

Улаз је слободан. Добро дошли!

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja