Predavanje o umetničkim legatima Zavičajnog muzeja Ruma

maj 15, 2023

U Holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“, u subotu 13. maja, održano je predavanje o umetničkim legatima Zavičajnog muzeja Ruma. Predavanje je pripremio Dragomir Janković, muzejski savetnik u penziji.

Darivanje svojih likovnih ostvarenja za umetnike je mogućnost da po svom ličnom izboru obrazuju predstavu o svom opusu i sebi samima. Predavanje Dragomira Jankovića publici predstavlja odraz života i stvaralaštva umetnika, odnosno jedan delić slike o umetnicima i njihovim biografijama. Odgovarajuća pažnja posvećena je i istorijatu poklonjenih kolekcija.

Predavanje je bilo izuzetna mogućnost da se publika upozna sa likom i delom svih šest umetničkih legata Zavičajnog muzeja Ruma. Predstavljeni su legati: Milivoja Nikolajevića, Dr Romana Soretića, Branislava Makeša, Branke Kolundžić, Fedora Feđe Soretića i Milana Besarabića.

Na kraju predavanja Janković je istakao veliki značaj muzejskih legata i važnost prezentacije istih. Muzej će novom stalnom postavkom biti jedna celina. Kako bi legati bili dostupni široj javnosti potrebno je razmišljati o dodatnom prostoru gde bi oni mogli biti stalno izloženi. A i kako bi muzej u budućnosti mogao primiti još legata i proširiti svoj fond.

Sledeće nedelje, tačnije 19. maja u 19 časova, publici će biti predstavljena još 2 legata Zavičajnog muzeja Ruma, to su legat Dragana Tomaševića i legat dr Milana Mićića.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja