Предавање о уметничким легатима Завичајног музеја Рума

мај 15, 2023

У Холу Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми, у оквиру манифестације „Музеји за 10“, у суботу 13. маја, одржано је предавање о уметничким легатима Завичајног музеја Рума. Предавање је припремио Драгомир Јанковић, музејски саветник у пензији.

Даривање својих ликовних остварења за уметнике је могућност да по свом личном избору образују представу о свом опусу и себи самима. Предавање Драгомира Јанковића публици представља одраз живота и стваралаштва уметника, односно један делић слике о уметницима и њиховим биографијама. Одговарајућа пажња посвећена је и историјату поклоњених колекција.

Предавање је било изузетна могућност да се публика упозна са ликом и делом свих шест уметничких легата Завичајног музеја Рума. Представљени су легати: Миливоја Николајевића, Др Романа Соретића, Бранислава Макеша, Бранке Колунџић, Федора Феђе Соретића и Милана Бесарабића.

На крају предавања Јанковић је истакао велики значај музејских легата и важност презентације истих. Музеј ће новом сталном поставком бити једна целина. Како би легати били доступни широј јавности потребно је размишљати о додатном простору где би они могли бити стално изложени. А и како би музеј у будућности могао примити још легата и проширити свој фонд.

Следеће недеље, тачније 19. маја у 19 часова, публици ће бити представљена још 2 легата Завичајног музеја Рума, то су легат Драгана Томашевића и легат др Милана Мићића.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja