Предавање о легатима Драгана Томашевића и др Милана Мићића

јун 6, 2023

Прeдавање је одржано 19. маја са почетком од 19 часова у склопу манифестације „Музеји за 10“ и посвећено је легатима Завичајног музеја Рума.

Предавање о легату Драгана Томашевића, приредио је млади археолог Лазар Марковић. Публика је имала прилику да на веома занимљив и иновативан начин сазна више о животу самог легатора, његовим истраживањима и начину на који је збирка доспела у музеј. Током предавања су представљени и неки од најдрагоценијих експоната из овог легата.

Друго предавање, о др Милану Мићићу, приредио је Драгомир Јанковић, музејски саветник – историчар уметности. Посетиоци су имали прилику да сазнају више о животу др Мићића, његовом раду и великој жељи да збирку фармације претвори у музеј. Током предавања су представљени предмети из збирке које је др Мићић поклонио нашем музеју. Осим тога, посетиоци су упознати са значајем његовог дела „Фармација у Срему 1759 – 1918“.

Вече је било пуно информација и историјских успомена, што је посетиоцима пружило јединствен увид у богатство и значај ова два легата.

Запослени Музеја су се програмима посвећеним музејским легатима потрудили да одговоре на тему овогодишње манифестације „Музеји, одрживост, благостање“. Хвала свима који су подржали и посетили манифестацију, а самим тим и допринели њеном успешном одржавању.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja