Odeljenje dokumentacije sa bibliotekom Zavičajnog muzeja Ruma

Snežana Janković, viši kustos

Formirano 2010. godine sa ciljom unapređenja metoda i tehnika čuvanja, prezentovanja i analize dokumenata, materijala i građe koja svedoče o osnivanju, radu i delatnosti Muzeja. Uz trajno i sigurno pohranjivanje podataka vezanih za stručni rad Muzeja omogućen je i pristup za njihovo dalje proučavanje i prezentovanje.

U okviru Odeljenja vrše se poslovi na organizaciji i vođenju hemeroteke, fototeke, videoteke, evidencije o izložbama, manifestacijama i edukativnim aktivnostima Muzeja. Pored ovog Odeljenje poseduje evidenciju o izdavačkoj delatnosti, dokumentaciju o osnivanju i istoriji Muzeja. Organizacija i realizacija poslova vezanih za dostavljanje podataka u Centralni registar umetničko-istorijskih dela koji vodi Narodni muzej u Beogradu, takođe spada u domen rada Odeljenja.

Izdvojenu celinu ovog odeljenja predstavlja stručna biblioteka sa oko 5000 naslova. Veći deo fonda čine publikacije iz oblasti arheologije, etnologije, istorije, istorije umetnosti i literatura u vezi sa kulturnim nasleđem i istorijom kulture i civilizacije. Značajan deo fonda čini periodika. Biblioteka poseduje i enciklopedijske, leksiografske i bibliografske jedinice. Pored toga u njoj se nalaze sve publikacije koje je Muzej izdao, zavičajna kolekcija i kolekcija stare i retke knjige. Najstarija knjiga u vlasništvu biblioteke potiče iz 1801. godine.

Iako je zatvorenog tipa, biblioteka izlazi u susret studentima, kulturnim poslenicima, naučnim radnicima i ostalim istraživačima zainteresovanim za proučavanje oblasti koje ona svojim širokim dijapazonom pokriva.

 

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media