Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-VII

феб 9, 2024

Синоћ смо, поводом обележавања Дана државности Републике Србије, а у сарадњи са Музејем рудничко-таковског краја, организовали представљање едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе I-VII“.

Присутну публику и званичнике наше општине, Александру Ћирић Бошковић, председницу Општине Рума, као и Стевана Ковачевића, председника Скупштине Општине Рума, поздравила је Снежана Јанковић, виши кустос Завичајног музеја Рума.

О овој значајној едицији говорио је Александар Марушић, историчар и директор Музеја рудничко-таковског краја.

Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца истиче као свој основни музеолошки задатак очување сећања на династију Обреновић и расветљавање историјских чињеница које су обележиле владавину ове владарске куће.

На предлог горњомилановачког музеја, Музејско друштво Србије прихватило је организовање стручног скупа, а потом и реализацију стручне каталошке публикације „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“. Циљ овог пројекта био је да се евидентирају и у форми каталога објаве сви предмети везани за династију Обреновић који се чувају у фундусима музеја, архива и библиотека Србије, што је временом проширено и на предмете који се чувају у иностранству, те је пројекат добио и међународни карактер.

Почевши од 2013. године па до 2023. године, до сада је објављено укупно седам томова престижне едиције „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“. Омогућена је доступност теже доступним или недоступним музеалијама, које се чувају у збиркама попут црквених, манастирских, приватних или иностраних. Музејске збирке од збирки сећања, постају збирке презентовања и спајања са савременим музеолошким токовима који све више теже новим приступима међусобне сарадње институција, као и комуникације с јавношћу. Пројекат је довео до узајамног поверења сарадника и залагања да се што више материјала презентује јавности, стручној и широј, што увелико доводи до иницирања презентовања нових збирки и сређивања постојећих ради презентовања у наредним томовима „Обреновића“.

Публикација „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ је пример децентрализације културних збивања, укључивање малих културних средина у велике системе, пример целине која материјална сведочанства прошлости повезује са садашњошћу и будућношћу и утире пут, новим сличним пројектима. Пре свега, публикација „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“ носи своју основну улогу-презентовање заоставштине династије Обреновић, која је систематски уклањана из проучавања историје српског народа, а неопходна је за целовито сагледавање историје XIX века.

Захваљујемо се господину Марушићу на изузетно инспиративном излагању и одличној сарадњи са нашом установом. Румска публика је имала прилику да кроз нове перспективе обогати своје разумевање о периоду владавине династије Обреновић.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja