О згради

Зграда Завичајног музеја Рума најстарији је и истовремено први спратни објекат у граду. Потиче из 1772. године, а са римокатоличком црквом изграђеном 1813. и жупним двором из 1815. године чини једининствен аутентичан урбанистичко архитектонски ансамбл градског типа. Сва три објекта задужбине су породице Пејачевић.

У тестаменту из 1762. оснивач Руме, Марко Александар барон Пејачевић, обавезао је свог наследника Јосипа, одредивши за ту сврху процењена потребна средства, да у граду подигне конфесионално мешовиту школу „за римокатоличку и православну децу са румског и илочког властелинства“. На основу плана, за сада непознатог бечког архитекте, градњу је изводио најпре стручни градитељ из Петровадина извесни Јохан Мане, а потом зидарски мајстор Михаел Вајхман, који је и довршио започету зграду. Овим је последња воља барона Пејачевића испуњена и Рума је добила своју школу, у виду, за то време, импозантног здања.
Од тог времена прошло је готово два и по века, а зграда је и даље у служби просвете, образовања, културе и свеукупног духовног напретка. Током своје дуге историје задовољавала је различите школске потребе – била је основна, цртачка, занатска и музичка школа. Последњих 58 година у њој се налази Музеј, који је од 1986. године, када је исељена музичка школа, једини корисник овог времешног здања.

Зграда је једноставне правоугаоне основе у облику ћириличног слова „Г“, дужег крака „уз пут“ (уз Главну улицу). Пример је тзв. „војно-граничарског стила“: масивних равних зидова са великим бројем симетрично распоређених мањих прозора, високог стрмог крова покривеног бибер црепом, равномерно распоређених кровних отвора, „баџа“, издужене фасаде визуелно дефинисане изразито профилисаним, широким хоризонталним етажним и кровним венцем – уствари упрошћене форме провинцијског барока. Приликом детаљне обнове објекта и преуређења за потребе музеја током друге половине осамдесетих година прошлог века, утврђено је да је зграда грађена у више фаза и да је током времена имала већи број унутрашњих преградњи и измена габарита. Ипак, у основи, задржала је првобитну грађевинску концепцију и карактеристични изглед.

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

  • Радним данима: 08:00 - 19:30
  • Суботом: 09:00 - 15:00
  • Недељом: радимо са унапред најављеним групама

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media