Наставак радова на санацији и посета председнице Општине Рума Александре Ћирић Завичајном музеју Рума

окт 31, 2022

Завичајни музеј Рума 60. годишњицу од оснивања и јубилеј 250. година од изградње објекта прославља радно. Општина Рума финансира свеобухватне радове на адаптацији, а тим поводом посетила нас је председница Општине Рума Александра Ћирић која је са кустосима музеја обишла радове.

Завршено је пресецање влаге, што је представљало вишедеценијски проблем зграде и тренутно је у току селидба музејских експоната и депоа, као и дела мобилијара како би се створили услови за што ефикасније и брже даље извођење радова. Следећа фаза радова је комплетна замена столарије и олука, поставка нове електро инсталације, алармних и противпожарних система.

Што се тиче унутрашњих радова реконструкција ће подразумевати и постављање нових подних облога, фарбарско – молерске радове и уређење просторија. Завршна фаза радова, која следи након исушивања зграде, биће малтерисање и израда нове фасаде.

Након свих завршених радова на реновирању уследиће постављање нове сталне поставке која ће обухватити готово цело приземље и мањи спратни део објекта.

Кустос археолог Урош Николић је за РТС телевизију и локалне медије изјавио да су уз помоћ Општине Рума експонати музеја привремено премештени у зграду старе Библиотеке, те је тај простор обезбеђен и постављен је видео надзор. У току је селидба и дела мобилијара и намештаја како би зграда била што више ослобођена за будуће радове и како би се убрзао процес завршетка сталне поставке, а самим тим и музеј поново постао доступан свим грађанима и посетиоцима како би могли да прате све програме музеја: изложбе и манифестације, промоције књига, презентације филмова. Додао је и да ће Завичајни музеј Рума након завршетка радова бити богатији и за нове, вредне археолошке експонате пронађене на локалитету Аџине њиве у Кленку, који сведоче о осам миленијума живота на овим просторима, а који ће такође бити изложени на сталној поставци.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

понедељак  7:00 - 20:00 h
уторак  7:00 - 20:00 h
среда  7:00 - 15:00 h
четвртак  7:00 - 20:00 h
петак  7:00 - 20:00 h
субота 10:00 - 15:00 h
недеља само најављене групe

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja