Наставак радова на санацији и посета Александре Ћирић, председнице Општине Рума и Биљане Поповић Јовановић, заменице председнице Општине Рума

дец 16, 2022

Завичајни музеј Рума 60. годишњицу од оснивања и јубилеј 250. година од изградње објекта прославља радно. Општина Рума финансира свеобухватне радове на адаптацији, а тим поводом музеј су посетиле Александра Ћирић, председница Општине Рума и Биљана Поповић Јовановић, заменица председнице Општине Рума. Заједно са Урошем Николићем, в.д. директором наше установе, обишле су објекат и радове на замени столарије који су у току. До краја године очекује нас замена целокупне столарије на објекту музеја.

Завршено је пресецање влаге, што је представљало вишедеценијски проблем зграде. Музејски експонати, као и део мобилијара премештени су на чување у адекватно обезбеђен простор, како би се створили услови за што ефикасније и брже даље извођење радова. Потом су замењени су олуци и вертикале на згради.

Ускоро ће бити започети радови на замени електроинсталација, алармних и противпожарних система. Што се тиче даљих унутрашњих радова реконструкција ће подразумевати и постављање нових подних облога, фарбарско – молерске радове и уређење просторија. Завршна фаза радова, која следи након исушивања зграде, биће малтерисање и израда нове фасаде.

Након свих завршених радова на реновирању уследиће постављање нове сталне поставке, са свим пратећим садржајима која ће обухватити готово цело приземље и мањи спратни део објекта.

Урош Николић, в.д. директор Завичајног музеја Рума додао је и да ће Завичајни музеј Рума након завршетка радова бити богатији и за нове, вредне археолошке експонате пронађене на локалитету Аџине њиве у Кленку, који сведоче о осам миленијума живота на овим просторима, а који ће такође бити изложени на сталној поставци.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja