Muzejske priče – Ruma i sela

mar 21, 2023

U organizaciji Zavičajnog muzeja Ruma i Muzeja Vojvodine, u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, Ljiljana Trifunović, etnološkinja – muzejska savetnica, 22. marta od 18 časova publici je prezentovala muzejski materijal poreklom iz Rume i pripadajućih opštinskih sela u okviru projekta Muzejske priče – Ruma i sela.

Projekat Muzejske priče postoji od 2015. godine i do sada su obrađena mnoga vojvođanska mesta. Suština projekta je predstavljanje publici, u digitalnoj formi, šta se u etnološkim zbirkama Muzeja Vojvodine čuva iz jednog mesta i okoline.

Predmeti su prezentovani uz nekoliko fotografija koje prati kratka priča na slajdu i predavanje autorke projekta. Ovaj način prezentacije je zasnovan na već unetim podacima o istorijatu predmeta i njegovom opisu u digitalnoj bazi.

Etnološkinja Ljiljana Trifunović pokazala je svoje znanje i stručnost kada je govorila o istoriji svakog predmeta, o njegovom značaju u prošlosti i o tome kako se koristio. Takođe, posetioci su upravo kroz te priče imali priliku da saznaju mnogo novih stvari o Rumi i okolini.

Događaj predstavlja još jedan vid uspešne saradnje između Zavičajnog muzeja Ruma i Muzeja Vojvodine. Takođe, posećenost publike potvrđuje da u Rumi postoji veliko interesovanje za kulturu i istoriju grada i okoline.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja