Музејске приче – Рума и села

мар 21, 2023

У организацији Завичајног музеја Рума и Музеја Војводине, у Градској библиотеци „Атанасије Стојковић“ у Руми, Љиљана Трифуновић, етнолошкиња – музејска саветница, 22. марта од 18 часова публици je презентовала музејски материјал пореклом из Руме и припадајућих општинских села у оквиру пројекта Музејске приче – Рума и села.

Пројекат Музејске приче постоји од 2015. године и до сада су обрађена многа војвођанска места. Суштина пројекта је представљање публици, у дигиталној форми, шта се у етнолошким збиркама Музеја Војводине чува из једног места и околине.

Предмети су презентовани уз неколико фотографија које прати кратка прича на слајду и предавање ауторке пројекта. Овај начин презентације је заснован на већ унетим подацима о историјату предмета и његовом опису у дигиталној бази.

Етнолошкиња Љиљана Трифуновић показала је своје знање и стручност када је говорила о историји сваког предмета, о његовом значају у прошлости и о томе како се користио. Такође, посетиоци су управо кроз те приче имали прилику да сазнају много нових ствари о Руми и околини.

Догађај представља још један вид успешне сарадње између Завичајног музеја Рума и Музеја Војводине. Такође, посећеност публике потврђује да у Руми постоји велико интересовање за културу и историју града и околине.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja