Министарство културе одобрило значајна средства за пројекте Завичајног музеја Рума

јун 6, 2023

Завичајном музеју Рума на овогодишњем конкурсу Министарства културе одобрена су средства за три значајна пројекта:

– у области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења археолошког наслеђа у 2023. години одобрен је пројекат:

Обрада покретног археолошког материјала са локалитета Аџине њиве-Брајково у Кленку код Шапца у 2023. години у износу од 900,000.00 динара.

– у области откривања, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, управљања и коришћења музејског наслеђа одобрен је пројекат:

Превентивна заштита, конзервација и рестаурација чамца са коначном презентацијом у адаптираном простору Завичајног музеја у Руми у износу од 1,500,000.00 динара.

– из области дигитализације културног наслеђа у Републици Србији у 2023. години одобрен је пројекат:

Дигитални музеј у износу од 400.000,00 динара.

У оквиру конкурса „Градови у фокусу“  Министарства културе, Општини Рума одобрена су средства у износу од 10.000.000,00 динара, за реализацију пројекта „Румске перспективе: наслеђе у новом руху“. Ова средства биће употребљена за припремне радове за имплементацију сталне поставке и адаптацију простора Завичајног музеја Рума.

Подршка Министаства културе изузетно је значајна за наставак реконструкције објекта Завичајног музеја Рума.

Захваљујемо се Министарству културе и министарки Маји Гојковић на великој подршци коју пружају нашој установи у процесу формирања нове сталне поставке музеја.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja