Manifestacija „Muzeji za 10“

jun 13, 2022

U okviru manifestacije „Muzeji za 10“, koja je održana od 14. do 20. maja 2022. godine, Zavičajni muzej Ruma organizovao je etnološku izložbu, kulturno – istorijsku šetnju Glavnom ulicom, i radionice za učenike osnovnih škola, sve naše programe smo nazvali „Čuvari temelja“. Svi programi su zbog  radova na sanaciji zgrade Zavičajnog Muzeja Ruma organizovani van objekta ustanove, što se simbolično može povezati sa temom ovogodišnje manifestacije „Moć muzeja“.

U subotu 14. maja, kao program Evropske noći muzeja održana je kulturno-istorijska šetnja kroz Glavnu ulicu Rume. Šetnja je obuhvatala obilazak i zanimljivu priču i upoznavanje posetilaca sa istorijom  kulturom grada, počevši od zgrade nekadašnjeg Doma JNA i skulpture dede i unuka sa guslama, a danas Gradske biblioteke, spomenika „Deca s knjigom“ koji se nalazi u Malom parku u Rumi do spomenika „Jovanu Jovanoviću Zmaju“ ispred istoimene škole.

U utorak 17. maja u 18:00 časova u Velikom holu Kulturnog centra „Brana Crnčević“ u Rumi otvorena je etnološka izložba „Čuvari temelja“ na kojoj su prikazane fotografije kostima iz zbirke ZMR, fotografije nematerijalnog kulturnog nasleđa („Vijanje Božića“ i „Kraljice“) i fotografije iz fundusa ANIP-a „Branko Radičević“ Ruma. Autor fotografija je Jovana Đurković.

Radionice pod nazivom „Znameniti sugrađani“ organizovane su od ponedeljka 16. maja do petka 20. maja sa decom starijeg školskog uzrasta (7. i 8. razred)  Radionice su održane u OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ i OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Rumi. Na radionicama je predstavljena dvojezična interaktivna radna sveska kroz čiji sadržaj se učenici mogu upoznati sa znamenitim ličnostima Rume. Predstavljena je sveska posvećena osnivaču grada Rume baronu Marku Pejačeviću.

Učešćem na ovogodišnjoj manifestaciji simbolično smo prikazali „Moć muzeja“, reakcije posetilaca pokazuju da muzej može imati veoma pozitivan kulturni uticaj na društvo i funkcionisati i van okvira svog stalnog prostora.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja