Milan Besarabić (1908 – 2011)

Rođen je 16. aprila 1908. godine u Čačku, gde mu je otac, poreklom Ukrajinac, oficir, bio na službovanju. Po ženskoj liniji je vezan za Veliko Gradište gde je proveo rano detinjstvo u kući svoje baba Sofije, u periodu od 1914. do 1920. godine. Prelaskom u Kragujevac, sa izvesnim zakašnjenjem, započinje školovanje i razrede od prvog do četvrtog pohađa u ovom gradu. Učestalim preseljenjima, svaki razred niže gimnazije polazi u drugom gradu: Podgorici, Rumi, Ohridu i Bitolju, gde završava Malu maturu. U Beogradu završava Veliku maturu, upisuje Pravni fakultet i diplomira 1932. Umetničku školu u  Beogradu, odsek vajarstva, završava 1938. godine.

Prvu od mnogobrojnih samostalnih izložbi priredio je u Beogradu 1940. godine u  paviljonu Cvijeta Zuzorić, a radni vek proveo je uglavnom kao profesor crtanja, od Knjaževca, preko Peći i Zemuna do Beograda. Penzija ga zatiče kao profesora u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Važan deo njegovog pedagoškog rada su aktivnosti u pokretanju i vođenju Zemunske škole karikature tokom pedesetih godina. Praktično, samo iz jednog razreda Zemunske gimnazije, pod uticajem neposrednog Besarabićevog umetničkog delovanja, razvila se plejada naših, posleratnih najtalentovanijih i najuspešnijih karikaturista. Milan Besarabić je član ULUS-a od 1938. godine i učesnik mnogobrojnih grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Nosilac je brojnih domaćih i međunarodnih nagrada, među kojima se izdvaja nagrada „Ježa“, visoke nagrade na mađunarodnim izložbama u Kanadi, Bugarskoj i Italiji i prva nagrada na „16. Međunarodnom bijenalu vedre umetnosti“ u Tolentinu u Italiji, 1991. godine.

Njegovi naslednici su 2017. godine poklonili Zavičajnom muzeju Ruma legat od ukupno 89 umetničkih dela, od kojih se jedan broj nalazi izložen u holu Muzeja.

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media