Милан Бесарабић (1908 – 2011)

Рођен је 16. априла 1908. године у Чачку, где му је отац, пореклом Украјинац, официр, био на службовању. По женској линији је везан за Велико Градиште где је провео рано детињство у кући своје баба Софије, у периоду од 1914. до 1920. године. Преласком у Крагујевац, са извесним закашњењем, започиње школовање и разреде од првог до четвртог похађа у овом граду. Учесталим пресељењима, сваки разред ниже гимназије полази у другом граду: Подгорици, Руми, Охриду и Битољу, где завршава Малу матуру. У Београду завршава Велику матуру, уписује Правни факултет и дипломира 1932. Уметничку школу у  Београду, одсек вајарства, завршава 1938. године.

Прву од многобројних самосталних изложби приредио је у Београду 1940. године у  павиљону Цвијета Зузорић, а радни век провео је углавном као професор цртања, од Књажевца, преко Пећи и Земуна до Београда. Пензија га затиче као професора у Трећој београдској гимназији.

Важан део његовог педагошког рада су активности у покретању и вођењу Земунске школе карикатуре током педесетих година. Практично, само из једног разреда Земунске гимназије, под утицајем непосредног Бесарабићевог уметничког деловања, развила се плејада наших, послератних најталентованијих и најуспешнијих карикатуриста. Милан Бесарабић је члан УЛУС-а од 1938. године и учесник многобројних групних и самосталних изложби у земљи и иностранству. Носилац је бројних домаћих и међународних награда, међу којима се издваја награда „Јежа“, високе наградe на мађународним изложбама у Канади, Бугарској и Италији и прва награда на „16. Међународном бијеналу ведре уметности“ у Толентину у Италији, 1991. године.

Његови наследници су 2017. године поклонили Завичајном музеју Рума легат од укупно 89 уметничких дела, од којих се један број налази изложен у холу Музеја.

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

  • Радним данима: 08:00 - 19:30
  • Суботом: 09:00 - 15:00
  • Недељом: радимо са унапред најављеним групама

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media