Fedor Feđa Soretić (1930)

Fedor Feđa Soretić je rođen 27. januaara 1930. godine u Novom Sadu, diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi Nedeljka Gvozdenovića, član je ULUS-a od 1954. godine, a bio je profesor likovnog obrazovanja na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu do 1992. godine, kada odlazi u SAD, gde i sada živi na Floridi.

Tokom pedesetih godina, Feđa Soretić je negovao slikarstvo ekspresivnog izraza i bogatog kolorizma. Široj javnosti je pre svega poznat kao nastavljač velike tradicije vojvođanskih pejzažista Šumanovića, Radovića, Konjovića. Međutim, njegov opus još nije dovršen, a lični pečat koji nose njegove slike potvrđuje ispravnost figurativnog opredeljenja.

U vreme dok je živeo i radio u Beogradu, Feđa Soretić je bio aktivan učesnik likovnih događanja ne samo u Srbiji i na prostoru cele bivše Jugoslavije, već i u Sjedinjenim Državama, gde danas živi.

Darovna kolekcija umetničkih dela koncipirana je izborom samog autora, preovlađuju motivi pejsaža, dok su teme portreta i mrtve prirode u ovoj selekciji zastupljeni u manjem broju. U fondu ovog legata nalazi se 28 umetničkih dela.

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media