Федор Феђа Соретић (1930)

Федор Феђа Соретић је рођен 27. јануаара 1930. године у Новом Саду, дипломирао је на Академији ликовних уметности у Београду, у класи Недељка Гвозденовића, члан је УЛУС-а од 1954. године, а био је професор ликовног образовања на Архитектонском факултету у Београду до 1992. године, када одлази у САД, где и сада живи на Флориди.

Током педесетих година, Феђа Соретић је неговао сликарство експресивног израза и богатог колоризма. Широј јавности је пре свега познат као настављач велике традиције војвођанских пејзажиста Шумановића, Радовића, Коњовића. Међутим, његов опус још није довршен, а лични печат који носе његове слике потврђује исправност фигуративног опредељења.

У време док је живео и радио у Београду, Феђа Соретић је био активан учесник ликовних догађања не само у Србији и на простору целе бивше Југославије, већ и у Сједињеним Државама, где данас живи.

Даровна колекција уметничких дела конципирана је избором самог аутора, преовлађују мотиви пејсажа, док су теме портрета и мртве природе у овој селекцији заступљени у мањем броју. У фонду овог легата налази се 28 уметничких дела.

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

  • Радним данима: 08:00 - 19:30
  • Суботом: 09:00 - 15:00
  • Недељом: радимо са унапред најављеним групама

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media