Kubura „pećanka“

feb 1, 2021

U istorijskom odeljenju Zavičajnog muzeja Ruma nalazi se, između ostalih i zbirka oružja. Nju čine vatreno oružje, hladno oružje i oružani pribor. Većina ovih eksponata su industrijskog porekla, dok je oružje zanatske izrade zastupljeno u manjem broju.

Jedan od vrednijih eksponata zbirke oružja, a i eksponata Muzeja uopšte, predstavlja kubura kremenjača pećanka iz XIX veka. Ona je jedan od ukupno tri primerka vatrenog oružja zanatske izrade koje Muzej poseduje.

Kubure sistema paljenja na kremen ili kremenjače u našim krajevima se pojavljuju u XVIII veku. Izrađivane su u puškarskim radionicama Kosova i Metohije, Makedonije, Bosne, Hercegovine i Crnogorskog primorja, zajedno sa puškama i pištoljima sistema paljenja na kremen. Nose nazive po mestu izrade, a najtipičnija kubura kod nas je upravo kubura pećanka.

Kubura pećanka koja se čuva u zbirci oružja Zavičajnog muzeja Ruma potiče s početka XIX veka i predstavlja jedan od lepših primeraka svoje vrste. Pri njenoj izradi korišćeni su sledeći materijali: čelik, drvo, mesing, gvožđe, srebro i dragi kamen. Takođe je korišćeno više tehnika ukrašavanja: graviranje, iskucavanje ili cizeliranje, inkrustracija, ufasovanje i duborez.

Kubura je dugačka 44 cm, dužina cevi 27 cm, kalibar 16 mm. Cev joj je glatka, čelična, na donjem delu osmougaona, a na gornjem obla. Ojačana je kod barutne komore. Na njoj se nalaze ornamenti izvedeni graviranjem. Deo kod produžetka cevi, produžetak cevi i središnje rebro cevi su inkrustrirani mesingom.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

ponedeljak  7:00 - 20:00 h
utorak  7:00 - 20:00 h
sreda  7:00 - 15:00 h
četvrtak  7:00 - 20:00 h
petak  7:00 - 20:00 h
subota 10:00 - 15:00 h
nedelja samo najavljene grupe

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja