Kraljice posetile Zavičajni muzej Ruma

jun 6, 2023

Ruma je jedna od retkih, ako ne i jedina lokalna sredina u našoj zemlji u kojoj je obnovljen Kraljički običaj. Danas su kraljice već deveti put nakon obnavljanja običaja prošetale rumskim ulicama, a domaćini su ih sa radošću dočekivali.

Običaj je da na drugi dan praznika Duhovi Kraljice svojim dolaskom i pesmama donose radost i boljitak u kuće i ustanove koje posećuju. Kraljice pevaju pesme posvećene domaćinu, domaćici, ženi koja ima sina za ženidbu ili kćer za udaju, momku, devojci, mlađoj sestri, nevesti, vojniku, đaku, a domaćini ih zauzvrat daruju simboličnim poklonima.

Petar Popović i njegov izvođački sastav ANIP „Branko Radičević“ iz Rume trude se da očuvaju i neguju ovaj interesantan običaj koji pokazuje lepotu i bogatstvo naše narodne tradicije. Njihova posvećenost i ljubav prema našim korenima doprinose očuvanju ovog prelepog običaja.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja