Краљице посетиле Завичајни музеј Рума

јун 6, 2023

Рума је једна од ретких, ако не и једина локална средина у нашој земљи у којој је обновљен Краљички обичај. Данас су краљице већ девети пут након обнављања обичаја прошетале румским улицама, а домаћини су их са радошћу дочекивали.

Обичај је да на други дан празника Духови Краљице својим доласком и песмама доносе радост и бољитак у куће и установе које посећују. Краљице певају песме посвећене домаћину, домаћици, жени која има сина за женидбу или кћер за удају, момку, девојци, млађој сестри, невести, војнику, ђаку, а домаћини их заузврат дарују симболичним поклонима.

Петар Поповић и његов извођачки састав АНИП „Бранко Радичевић“ из Руме труде се да очувају и негују овај интересантан обичај који показује лепоту и богатство наше народне традиције. Њихова посвећеност и љубав према нашим коренима доприносе очувању овог прелепог обичаја.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja