Изложба „Румски новински огласи у прошлости“

апр 7, 2023

Синоћ је у холу Културног центра у Руми отворена изложба „Румски новински огласи у прошлости“ аутора Ђорђа Бошковића, музејског саветника историчара. На отварању изложбе присутне је поздравио Урош Николић, директор Завичајног музеја Рума, а потом је аутор изложбе говорио о њеној садржини. Изложбу је свечано отворила Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Изложба „Румски новински огласи у прошлости“ обухвата 19 паноа са огласима изабраним из штампе. Уз аутентичне огласе, на појединачним местима су уз њих придодате фотографије оглашивача, њихових радњи и документи који се односе на њихово пословање. Најстарији румски огласи датирају из 60-их година XIX века и потичу из новосадског листа Застава и локалних попут: Радикал, Весник Соколског друштва Рума, Соколска застава, Застава Српске трговачке омладине, Немачки народни лист (Deutsche Volksblatt für Syrmien), календара (Рад и Ратар) и књига. Најчешћи језик огласа је био српски и немачки.

Ова изложба је прилика да се посетиоци запутите кроз историју огласа у Руми и да сазнају више о начину на који су бројни предузетници, радње и фабрике у прошлости оглашавали своје послове. Такође, сведочи о мултикултуралности Руме, као и о развијености града, трговине и занатства у прошлости.

Изложба ће бити отворена до 24. априла. Улаз је слободан.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja