Izložba „Ruma u ratu 1941 – 1944“

okt 25, 2021

     Na dan oslobođenja Rume u Drugom svetskom ratu, 27. oktobra, otvorena je izložba „Ruma u ratu 1941 – 1944“. Na svečanom otvaranju izložbe mnogobrojnoj publici muzeja obratili su se autor izložbe Snežana Janković – kustos istoričar, direktor Zavičajnog muzeja Ruma Branislava Konjević, sekretar SUBNOR-a Predrag Vukmirić i zamenik predsednika Opštine Ruma Aleksandra Ćirić.

    Ove godine navršilo se 80 godina od napada Hitlerove Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju kada je bombardovanjem Beograda i ulaskom okupatorskih trupa počeo Drugi svetski rat u našoj zemlji. Učesnici i savremenici ovih događaja danas su veoma retki a novije generacije ovo vreme polako prepuštaju zaboravu.

    Zavičajni muzej Ruma, koji se, između ostalog, bavi i negovanjem kulture sećanja, priredio je memorijalnu izložbu „Ruma u ratu 1941-1944“. Putem originalnih fotografija, građe, oružja i opreme prikazani su događaji tokom četiri ratne godine u Rumi i selima rumskog sreza. Akcije partizanskih desetina, nastanak partizanskih odreda, blokade i pustošenja sela od strane okupatora, hapšenja, steljanja i odvođenja u logore segmenti su izložbene postavke koji upečatljivo prikazuju ovaj period. Poseban segment izložbe predstavlja memorijalni deo posvećen streljanim rodoljubima koji osim fotografija, građe i originalnih keramičkih pločica sa prvobitnog spomenika streljanim žrtvama sadrži i video prezentaciju.

      Izložba će trajati do 30. 11. 2021.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja