Изложба „Манастир Манасија – шест деценија истраживања и заштите“

јун 30, 2023

У оквиру манифестације “Румско културно лето“ Завичајни музеј Рума, Завичајни музеј Јагодина и Републички завод за заштиту споменика културе организују изложбу „Манастир Манасија – шест деценија истраживања и заштите“.

Аутори ове изложбе, која је публици премијерно приказана у јагодинском музеју 2014. године су чланови тадашњег истраживачког тима Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду пок. Марин Брмболић, Драгољуб Тодоровић и Катарина Митић, а из јагодинског музеја Смиљана Додић.

Публика има прилику да посети изложбу посвећену археолошким истраживањима и конзерваторским радовима на новооткривеним објектима и фортификацији манастира Манасија. На изложби су приказани предмети откривени током шест деценија истраживачких радова у Манасији. На изложби су представљени покретни налази са археолошких истраживања и копије фресака које се чувају у територијално надлежном Завичајном музеју Јагодина, изложбу чине и информативни панои проистекли из документације Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду.

Публику је поздравио Урош Николић, директор Завичајног музеја Рума, потом је испред Завичајног музеја Јагодина и ауторског тима који је припремио изложбу, о спроведеним истраживањима и самој изложби говорила Смиљана Додић, археолог и музејски саветник. Изложбу је свечано отворила Александра Ћирић, председница Општине Рума.

Данашњу, нешто измењену поставку допуњену резултатима најновијих истраживања и оплемењену визуелним решењима Ђорђа Филиповића, публика у Руми имаће прилику да погледа до 17. јула 2023. године.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja