Одељење етнолошких збирки Завичајног музејa Рума

Јелена Арсеновић, кустос

Одељење етнолошких збирки се састоји из збирки:

  1. Покућство
  2. Пољопривреда
  3. Текстил
  4. Занати

Одељење етнолошких збирки је са активним радом почело 2003. године, кад је извршена обрада и класификација постојећих предмета у музејском фонду и прикупљен одређен број нових предмета. Етнолошко одељење тренутно располаже са 750 предмета, а од тог броја је већи део комплетно обрађен и унет у ИМУС. Највећи део етнолошке збирке је дигитализован. Део предмета етнолошког одељења изложен је у оквиру сталне поставке, а остатак се повремено излаже у оквиру тематских изложби.

У сопственој продукцији и у сарадњи са другим институцијама, етнолошко одељење је приредило више етнолошких изложби и манифестација (Ткање и вез некад и сад 2005. године, Традиционални хлеб и колачи 2006.године, Етноревија марама и огртача 2007. године, Етноревија  ноћних кошуља 2008. године, Кукуруз жуто злато Војводине 2014. године, Ћилими и узорци ткања из етнолошке збирке 2015. године, Етнолошко наслеђе – пешкири из збирке Етнолошког одељења 2016.године, Амбари и котобање 2017. године).

Успостављена је блиска сарадња са етничким заједницама Словака, Хрвата, Мађара и Рома што је резултирало етно-манифестацијом Лепота различитости 2008. године. Сарадња је настављена што је резултирало новим предметима у збиркам Етнолошког одељења везаним за традиционалну културу наведених етничких заједница.

У зборнику радова Завичајног музеја објављен је рад Збирка текстила етнолошког одељења 2011. године и Каталог сталне поставке 2012. године, а у најновијем зборнику радова Завичајног музеја Рума, седмог по реду, 2015. године, објављена су два приказа, Један пример традиционалног одевања данас, Гајде из Етнолошке збирке Завичајног музеја Рума, у осмом броју зборника 2018. године Нове аквизиције текстила Етнолошког одељења. У току 2015. године у просторијама Завичајног музеја Рума одржана су два предавања о обичајима везаним за црквене празнике у Срему, Циклус летњих празника и Крсна слава – обичаји и празноверице.  У току 2016. године настављена предавања из циклуса годишњих обичаја Срба у Срему, са темом Духови и Краљице, у лето 2018. године одржано је предавање Ала, вила и здухаћ, а 2019. и 2020. године одражана су три предавања са темама везаним за традиционална веровања и обичаје.

Успостављена је прекогранична сарадња са музејским институцијама у Брчком (Федерација БиХ), Илоку (Хрватска) и Шопрону (Мађарска).

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media