Царска цеховска повеља румским занатлијама из 1818. године

дец 13, 2020

Један од највреднијих и најважнијих експоната у фонду Збирке докумената Завичајног музеја Рума је цеховска повеља румским занатлијама цара Франца I из 1818. године. Представља пример врло квалитетног занатско – уметничког рада. По прецизности издраде, естетском утиску, комплетном садржају и степену очуваности спада у сам врх преосталих сачуваних исправа, а посебно цеховских повеља тог периода, не само у Војводини, већ и много шире.

Повеља је повезана у чврсте корице пресвучене црвеним плишем, уобичајеним за већину докумената Дворске коморе, које су у угловима декорисане позлаћеним апликацијама стилизоване флоралне форме. На централној позицији предњих корица је аплициран позлаћен државни грб краљевине Угарске у венцу житног класја и винове лозе са гроздовима. Повеља се састоји од 16 унутрашњих пергамент листова са заштитним листовима клобучне хартије између њих. У простор између бочног повеза и сложених листова уметнут је вишеструко упредени гајтан са златним нитима који на крају има округлу металну позлаћену кутију поклопца украшеног концентричним бордурама различитих геометријских мотива, у којој је отисак царског печата у црвеном воску. На самом почетку повеље осликани су ликови заштитника – патрона румских занатлија, католичке занатлије су за свог свеца добиле Светог Флоријана, а православне Светог Николу. У повељи су дефинисана правила која су важила и поштовала се у занатској делатности тадашње локалне мултинационалне и мултиконфесионалне средине.

Постојање ове занатске повеље је прави доказ о принципу уважавања свих, па и мале провинцијске средине на рубу велике царевине, која је поседовала процењене развојне потенцијале на корист читаве заједнице.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja