44. Likovna kolonija „Borkovac“: GEOMETRIJA U SLIKARSTVU

avg 26, 2016

44. Likovna kolonija „Borkovac“ je počela 22. avgusta i trajaće do nedelje, 28. avgusta.

U fokusu ovogodišnje kolonije je geometrija u slikarstvu, način rada koji podrazumeva definisanu, geometrijsku formu, rekao je Dragomir Janković, istoričar umetnosti i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Ruma. „Učestvuje ukupno devet umetnika: dva domaća autora, dva mlada slikara iz Osijeka, tri autora iz Novog Sada, jedan iz Vrbasa i jedan iz Beograda. Autori iz Osijeka su na neki način nastavak saradnje Muzeja sa kolegama iz Hrvatske. Prošle i pretprošle godine smo radili istorijske projekte vezane za vlastelinsku porodicu Pejačević. Verujem da ćemo nastaviti saradnju jer kolege su zadovoljne prijemom i uslovima rada. Završna faza one velike zajedničke države je bila u likovnom smislu obeležena jednom geometrijskom fazom u umetnosti. Tada je i u Rumi bilo nekoliko ljudi i grupa koji su se bavili geometrijom. Paralelno sa završnom izložbom Likovne kolonije, koja će biti krajem godine, u drugoj prostoriji ćemo imati sećanje na taj period i ljude koji su ostavili neki trag u jugoslovenskom slikarstvu“, rekao je Janković.
Najuspešniji autor će dobiti Plaketu sa likom Milivoja Nikolajevića što će mu omogućiti da sledeće godine ili u bliskoj budućnosti nastupi sa samostalnom izložbom pred rumskom publikom.
Jedan od učesnika, Vlado Njaradi, slikar iz Vrbasa, pohvalio je organizaciju kolonije.

„Ova kolonija je jedna od retkih koja ima zaokruženi krug: od samih kontakata od strane Muzeja, gde je sve profesionalno odrađeno, do odabira materijala, smeštaja, radnih uslova, radnog ateljea, svega toga što jednom umetniku treba. Ono što smo u toku boravka ovih dana doživeli kroz obilaske okruženja je pohvalno za organizatora. Izuzetan je odabir samih autora i imam utisak da će na kraju ostati dobra umetnička dela koja će ostati u kolekciji Muzeja za neke buduće generacije koje će imati pregled savremene likovne umetnosti, ne samo sa ovih prostora nekog i šire. Kroz nekoliko decenija rumski Muzej će imati čime da se pohvali jer je ovo jedinstveno, ne otuđuju se radovi i to je najveće bogatstvo ove kolonije“, izjavio je Njaradi.

 

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

ponedeljak  7:00 - 20:00 h
utorak  7:00 - 20:00 h
sreda  7:00 - 15:00 h
četvrtak  7:00 - 20:00 h
petak  7:00 - 20:00 h
subota 10:00 - 15:00 h
nedelja samo najavljene grupe

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja