2. DANI NATALIJE BERNJIKOVE- FILM: MILUNKA SAVIĆ, HEROINA VELIKOG RATA

nov 15, 2017

Subota 18. novembar, u 19.00 časova
MILUNKA SAVIĆ, HEROINA VELIKOG RATA
ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
ULAZ BESPLATAN

VORKI TIM, SPCO RUMA-HRAM SILASKA SVETOG DUHA NA APOSTOLE I ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
PRIKAZUJU

DOKUMENTARNO- IGRANI FILM
MILUNKA SAVIĆ, HEROINA VELIKOG RATA

Biografska priča o dobitnici najviše odlikovanja među ženama učesnicama Prvog svetskog rata, o ženi koja se na frontu borila rame uz rame sa srpskim vojnicima. Ekranizaciji priče prethodilo je višemesečno istraživanje i snimanje u Srbiji i Francuskoj, s obzirom na to da je Milunka Savić bila nosilac najviših odlikovanja obe armije: Zlatne Karađorđeve zvezde sa mačevima, Legije časti petog stepena i Oficirske legije časti, francuskog Ratnog krsta, medalje za hrabrost „Miloš Obilić“.

2013 navršilo se četrdeset godina od njene smrti, što je bio jedan od povoda da RTS snimi dokumentarni film o zaboravljenoj heroini baziran na istorijskim činjenicama i verodostojnim podacima pronađenim u srpskim i francuskim arhivima. Korišćeni su citati Milunke Savić, fotografije iz porodičnog albuma kao i jedini sačuvani video-zapisi.
Dokumentarna forma upotpunjena je rekonstrukcijama i igranim scenama iz Milunkinog života. Lik Milunke Savić ponela je kadetkinja Vojne akademije Tanja Tačić, kralja Aleksandra – Branislav Trifunović, a vojvode Putnika Aljoša Vučković.
To nije samo svedočanstvo o ženi-borcu vrednoj divljenja, nego i priča o ženi koja je uz svoju ćerku odgajila još tri usvojene devojčice i odškolovala još tridesetoro dece. Govori se i o ulozi žena u ratu, o nepravedno zaboravljenim ženama koje su se tada borile u srpskoj vojsci, o Engleskinji Flori Sends, koja je zajedno sa Milunkom Savić bila u redovima elitnog Drugog puka, poznatijeg kao Gvozdeni puk.

Reditelj filma je Ivana Stivens, izvršni producent je Snežana Rodić Sinđelić, novinar Vesna Ilić, direktor fotografije Petar Vujanić, montažer Mirjana Mitrović, scenograf Miroslava Andrejević, kostimograf Biljana Mihailović, producent Dobrivoje Ilić, kompozitor Vladimir Tošić. Grafiku i 3D animaciju potpisuju Borko Ćirić i „Feniks – kreativni studio“.

Autor filma je Slađana Zarić, urednica u RTS-u, koja je autor brojnih dokumentarnih filmova.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja