Filmsko veče SREM FILM FEST

jul 18, 2017

RUMSKO KULTURNO LETO 2017
ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
Četvrtak, 20. jul u 20.30 časova
Sala legata Feđe Soretića
Ulaz slobodan

U četvrtak, 20. jula, od 20.30 do 21.20 časova, u sali Legata Feđe Soretića, Zavičajni muzej Ruma i Udruženje Srem film organizuju projekcije nagrađenih filmova sa „Srem film festa“.
Biće prikazani filmovi:
– Plen / THE PRAY autor Alex Jones, SAD , 2014.
– Kotor 3D muzej / KOTOR 3D MUSEUM, Ratimir Martinović, CRNA GORA, 2016.
– Skriveno vino – Putovanje, Ilok / SECRET WINE – A JOURNEY, ILOK, 2014.
– Bilo jednom pre drveta / ONCE UPON A TREE HET MEISJE EN DE BOOM, Marlen fan den Verf, Holandija, 2013

PLEN / THE PRAY autor Alex Jones, SAD USA, / trajanje 11.24 / proizvodnja2014
Plen će vas uroniti u šumu i u svet bogomoljke zvane „mrtvi list“. Ekipu filma posebno ponosnim čini to što smo napravili neverovatno jedinstvene i dinamične kadrove. Kamera leti kroz šumu zajedno sa muvama, svedoči o lukavom ponašanju između bogomoljke i sokola, i dočarava iskustvo lova kakvo dosad niste videli. Uz korišćenje zapanjujuće snimateljske tehnike, otkrivamo istinu o lovu posmatramo neverovatni način na koji bogomoljka proždire svoj plen. Se je tu što bi i film fantazije trebalo da ima, a stvarno je! Ovo je dakle jedna akciona avantura iz sveta divlje prirode.

Aleks Džounz je dvaput nominovan za Panda i jednom osvojio nagradu na svetski priznatom Vajldskrin festivalu. Smatra se jednim od nekolicine vrhunskih cnimatelja iz Kalifornije. Aleks specijalizira ekstremnu i makro fotografiju iz divljine.

KOTOR 3D MUSEUM, KOTOR 3D MUSEUM, Ratimir Martinović, CRNA GORA, MONTENEGRO 10.02 / 2016

Zanimljiv, atraktivan prikaz Kotora, njegove istorije, kulture, umjetnosti, kroz vjekove. Film je inicijalno napravljen u 3D verziji i prikazuje se turistima u samom Kotoru, u naročito prilagođenom prostoru.
Ratimir Martinović, rođen u Kotoru, diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 1999. godine, a magistrirao 2002. godine. Od svoje dvanaeste godine nastupio je na preko sedam stotina resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom, svuda po svijetu. Dobitnik je prvih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu kao i društvenih i univerzitetskih priznanja. Posle inicijalnih uspeha na pijanističkim takmičenjima, Martinović se povukao sa takmičarske scene, posvećujući se koncertiranju, pedagogiji i organizacionim poslovima u rodnom Kotoru. Zaposlen je u zvanju redovnog profesora za glavni predmet klavir, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa.

SKRIVENO VINO – PUTOVANJE, ILOK, SECRET WINE – A JOURNEY, ILOK, Nivre crew (Germany), NEMAČKA/HRVATSKA, GERMANY/CRAOTIA, 4.25 / 2014
«Skriveno vino-putovanje, Ilok“, promo-doku film čiji cilj je dati jedinstven pogled na malu, neotkrivenu (vinsku) destinaciju, kroz izravniji, realni životni kontakt sa lokalnim ljudima, lokacijama, pričama. Scenarij prati ciklo turista koji istražuje destinaciju,oblik prijateljski nastrojenog osobnog putovanja u kontrast iskustvu masovnog turizma i negova utjecaja na sredinu. Umjesto klasične reklame koncept nudi postovjećivanje gledatelja sa glumcem kako bi ih inspirirao za takvo putovanje, jer glumac je istovremeno i turist..

Nivre film @ studio, mlada produkcijska kuća, osnovana 2012, radi film i video produkciju, a specijalizirana je za VFX i post- produkciju. Grinskrin studio lociran je u Vajmaru i Turingenu, u Nemačkoj.

BILO JEDNOM PRE DRVETA ONCE UPON A TREE HET MEISJE EN DE BOOM, Marlen fan den Verf Marleen van der Werf, HOLANDIJA, THE NETHERLANDS, 15 / 2013

Filin je jedanaestogodišnja devojčica koja provodi dane posmatrajući jedan hrast i život koji treperi oko njega. Jednog dana, neko poseče svo drveće koje je raslo u obližnjoj šumi. Hoće li ista takva sudbina zadesiti i ovog listopadnog prijatelja naše Filin? Divan film o prirodi, prirodnim procesima koji se dešavaju u drvetu i izvan njega, istovremeno i o Filininom emocionalnom svetu – o njenim snovima i strahovima…

Pošto je magistrirala biologiju i stekla master iz filozofije na Univerzitetu u Amsterdamu, Marlen fan den Verf je diplomirala i u Engleskoj, stekavši master iz dokumentarnog filma o divljoj prirodi, filmom “Vadland”. Ovaj film predstavlja potragu za izgubljenim sećanjem na detinjstvo u prostoru plime-oseke, gde se vreme i prostor neprekidno menjaju. “Promena” je tema i dokumentarca “Bilo jednom pre drveta…” u kome Marlen ponovo kombinuje svoju ljubav prema prirodi i prema filozofiji.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja