Otvorena 47. LIKOVNA KOLONIJA- BORKOVAC 2019

avg 28, 2019

Počela 47. Likovna kolonija „Borkovac“

Tema ovogodišnje Likovne kolonije „Borkovac“ je „Idejna rešenja izrade nakita, samostalnog nakita ili nakita kao aplikacije za odeću“. Ove godine učesnici su učenici Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ iz Novog SadaŠkole primenjenih umetnosti iz Šapca, SSŠ „Branko Radičević“ iz Rume i Gimnazije „Stevan Puzić“ iz Rume. Sa učenicima će biti i njihovi profesori Lidija Stanković iz Novog Sada, Anđelka Stojaković iz Gimnazije, Željko Radić i Olivera Amidžić iz „Brankove“ škole.

„Ove godine su učesnici kolonije učenici sa svojim profesorima, aliakcenat ovog puta stavljamo na učenike“, rekla je Branislava Konjević, direktorka Zavičajnog muzeja „Ruma“.

„Od trikotaže „Beić“ dobili smo 30 ženskih majica koje će učenici ukrašavati. Svaki učenik će Muzeju ostaviti svoja četiri idejna crteža, jednu majicu i komad nakita koji će napraviti. Stručni žiri će odrediti najboljeg. Biće tri ocene: ocena za idejni crtež, ocena za majicu i ocena za komad nakita. Kada se te ocene saberu dobiće se pobednik ovogodišnje Likovne kolonije“, kazala je direktorka Muzeja.

Lidija Stanković, profesorka u umetničkoj školi „Bogdan Šuput“ u Novom Sadu učestvuje na Koloniji sa svoja dva učenika, Radoslavom i Anom.

„Probaćemo da osmislimo nešto interesantno i lepo. Ova Kolonija je veliki podstrek, pogotovo za mladost jer danas je veoma teško pronaći pravi izazov i povezivanje kulturne baštine i nečeg što je novo, a njima svaki taj izazov puno znači, ne samo za sada, nego i za njihovu budućnost“, izjavila je Lidija Stanković.

„Stavljen je akcenat na učenike koji su modelari odeće“, kazala je Olivera Amidžić, profesorka iz „Brankove“ škole.
„Smatramo da je ovo jako veliki podstrek i da treba od malih nogu negovati kulturu, uopšte kulturu življenja i saradnje, umetnosti i da drugačije gledaju na celu priču. Likovne kolonije su namenjene afirmisanim umetnicima, ali ovo je sad mali iskorak koji pokazuje da želimo da ih uvedemo u svet umetnosti i da ih nismo ostavili da razmišljaju o nekim drugim stvarima, treba ih uputiti“, rekla je Olivera Amidžić.

Ana Eremić iz Petrovaradina, učenica četvrte godine srednje škole „Bogdan Šuput“, smer tekstil, prvi put učestvuje na koloniji gde se radi sa nakitom.

„Išla sam na razne radionice primenjenih umetnosti, da li je u pitanju odeća, književnost, kreativne stvari, ali ovo mi je prva kolonija za nakit. Inače kod kuće prodajem nakit i ovo mi je nešto novo jer nikad nisam imala konkretno priliku da se bavim nakitom, čudno je, drugačije, ali kreativno u svakom smislu“, izjavila je Ana Eremić.
preuzeto sa sajta Opštine Ruma

https://www.ruma.rs

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja