Otvorena izložba radova sa 44. likovne kolonije „Borkovac“

dec 21, 2016

Pobednica 44. likovne kolonije „Borkovac“ je umetnica Bosiljka Zirojević Lečić, profesorka na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Njoj je sinoć u Zavičajnom muzeju Ruma uručena plaketa sa likom Milivoja Nikolajevića, a tom prilikom upriličena je izložba radova sa 44. borkovačke kolonije.

I ovogodišnja kolonija je bila tematska, a u fokusu je bila geometrija u slikarstvu.

Upravo geometrijom u slikarstvu pobednica se bavi već dve decenije, a u svojim delima Bosiljka traga za unutrašnjim mirom, uspostavljanjem harmonije, izražene čistim likovnim jezikom.

„Osnovni razlog zašto sam prihvatila poziv za učešće jeste zato što likovna kolonija „Borkovac“ ima jasan koncept. Ja sam odmah nakon završetka imala samostalnu izložbu u Rumi, što mi je jedna bitna referenca. Stoga ova nagrada za mene predstavlja veliku čast. Sama kolonija je bila dosta zanimljiva i zahvaljujući kolegama vrlo i inspirativna. Organizatori zavređuju sve pohvale, u jednom lepom ambijentu imali smo sve uslove za kreativno izražavanje“, izjavila je nagrađena umetnica.
Jednoglasnu odluku o pobedniku je doneo žiri u sastavu Anđelka Stojaković, Jovanka Stolić i Dragomir Janković, istoričari umetnosti.

„Upotrebom tekstila kao gradivnog elementa, podloga slike postaje primarno područje objekta – predstave, sa određenim specifičnostima i kvalitetima, mekoće, elestičnosti, taktilnosti. U samoj organizaciji prostora slike – objekta dominiraju geometrijske forme koje su markirane spojevima(šavovima) i koje se međusobno uklapaju jedna u drugu po sistemu ključa“, navodi se u obrazloženju odluke žirija.

Na 44. likovnoj koloniji je učestovalo 9 autora od čega su dvoje umetnika gosti iz Republike Hrvatske.
Pobednica 44. likovne kolonije stekla pravo da u narednoj godini održi samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju.tekst i slike: Mile Vajagić

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja