Otvorena izložba KOJEKUDE KARAĐORĐE

mar 8, 2018

Sa otvaranja izložbe „Kojekude Karađorđe“.
Zavičajni muzej Ruma, 7. mart 2018.

 

Galerija

U saradnji Zavičajnog muzeja Ruma, Muzeja grada Novog Sada i Vojnog muzeja u Beogradu u sali legata Milivoja Nikolajevića ove sedmice otvorena je izložba „Kojekude Karađorđe“.

Karađorđe Petrović, vrhovni vožd Prvog srpskog ustanka, ličnost je koja zauzima centralno mesto u istoriji srpskog naroda, kao i u epskim pesmama, u kojima se narodna istorija piše i pamti po junacima.

Autori izložbe Gordana Bulović i Mirko Peković smatraju da su dva veka od ubistva vožda Karađorđa, trenutak da se podsetimo velikih nacionalnih previranja i rađanja savremene srpske države, a ujedno odamo dužno poštovanje i očuvamo sećanje na važne događaje i znamenite ličnosti koje su obeležile najveću epopeju srpske istorije u novom veku.

Gordana Bulović iz Muzeja grada Novog Sada, koja je posetioce vodila kroz izložbu, napominje da je Karađorđe utkan u kompletan naš život i da je on i danas svuda oko nas.

„Trudili smo se da prikažemo vreme u kome je Karađorđe vojevao i njegove saborce. Želimo da se podsetimo velike revolucije iz te 1804. godine, koje se podjednako plašila Austro-Ugrarska, Turska, Francuska i Ruska carevina. To je prva revolucija u Evropi sa kojom kreće novi vek, novo ustrojstvo evropskih država, a pogotovo naše nacionalne države“, kazala je Gordana.

Na izložbi su predstavljeni originalni predmeti, slike, replika voždove dolame, a izloženo je i oružje. To oružje ne treba da plaši, jer to nije vojno oružje već ukrasno, koje zapravo predstavlja najveći domet jednog puškarskog zanata, tvrdi autorka izložbe.

„To oružje je služilo više za kinđurenje i pokazivanje, pa će tako svi posetioci Zavičajnog muzeja videti da su na slikama svi srpski ustanici, hajduci i vojvode, uglavnom za pasom nosili dve kubure, jatagan, mač i sve ono što je krasilo jednog junaka. Pored slika nastalih između dva svetska rata, u rumskom muzeju se mogu videti i srpske zastave sa početka 19. veka. Srbija u to vreme nema majstore za zastave, pa su se uglavnom koristile crkvene zastave, poput ove žuto-zelene sa početka ustanka. Izložena je i Karađorđeva bordo zastava sa ocilima iz 1811. godine, sa jasnom heraldikom i simbolima jedne državnosti, kojom Karađorđe svesno poručuje da želi da napravi novu državu“, zaključila je Gordana Bulović.

Pored Karađorđa, jednog od najvećih junaka svog doba, o kome je pisano na čak šest jezika, na izložbi su prikazani i Hajduk Veljko, Ilija Birčanin i drugi srpski junaci 19 veka. Izložba je otvorena do 10. aprila 2018. godine.

Galeija

tekst i slike: Mile Vajagić, sa zvaničnog sajta Opštine Ruma

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja