Održano predavanje ZNAMENITE RUMLJANKE

jul 19, 2018

Pred brojnom i zainteresovanom publikom za lokalnu istoriju kustos, istoričar Aleksandra Ćirić je održala prezentaciju „Znamenite Rumljanke“, 18. jula 2018. godine, u sali legata Feđe Soretića

 

 

Predavanjem o znamenitim Rumljankama sa kraja 19. i početka 20. veka sinoć je u Zavičajnom muzeju napravljen još jedan osvrt na slavnu prošlost našeg grada, njegove najznačajnije ličnosti, ali je još jednom potvrđena i teza o Rumi kao građanskoj sredini koja je uvek bila korak ispred svoga vremena.

Prezentaciju „Znamenite Rumljanke“ održala je kustoskinja istoričarkaAleksandra Ćirić i tom prilikom je govorila o Persidi Pinterović, Mileni Miladinović, Mari Bogdanović i Slavki Petrović Sredović, Rumljankama koje su u oblasti obrazovanja, nauke i umetnosti ostavile značajan trag u prošlosti Rume.

„Neke su rođene u našem gradu, a neke su veći deo svog života provele u njemu i ostavile su značajan trag u našoj zavičajnoj prošlosti i zaslužile su da ih čuvamo o zaborava. Svakako one nisu jedine znamenite Rumljanke, međutim, njih četiri sam izabrala jer su živele krajem 19. i početkom 20. veka, jer je to period kada su žene uglavnom bile u društvu zastupljene kao domaćice i majke, jer je obrazovanje i školovanje bilo namenjeno sinovima iz bogatih porodica. Ipak, Ruma je u tom periodu bila razvijena trgovačka i privredna sredina, sa svim elementima evropske varoši, pa se mogla dičiti i kulturnim životom, ali i pravom da se školuju i ženska deca“, kazala je Aleksandra.

Posetioci su sinoć mogli da se bliže upoznaju sa životom Perside Pinterović, njenim humanitarnim i profesionalnim radom. Persida je bila školovana učiteljica, koja je predlog ondašnjeg Ministarstva prosvete i Ljubomira Nenadovića radila kao nastavnica u Višoj učiteljskoj školi u Beogradu, a kasnije je bila i upravnica te obrazovne ustanove. Moglo se čuti i da je iskustva stečena na učiteljskom usavršavanju u Pruskoj primenila u srpskim školama, a naglašen je i njen kulturni angažman i rad pri pozorištu.

Pošto se ove godine obležava 100 godina prisajedinjena Srema Srbiji, i supruga dr Žarka Miladinovića, Milena Miladinović, sa pravom je bila jedna od znamenitih Rumljanki o kojoj se sinoć pripovedalo. Aleksandra je podsetila na Milenin rad na književnom polju, prijateljstvo sa Jovanom Jovanovićem Zmajem, politički angažman i zajedničku borbu, rame uz rame sa svojim suprugom, za srpsko nacionalne pitanje.

Ugledna rumska porodica Bogdanović iznedrila je i prvu srpsku školovanu fotografkinju Maru, koja je završila Umetničku akademiju u Minhenu, a usavršavala se u Beču, gde je i upoznala svoga supruga, čuvenog vajara Tomu Roksandića. Njene fotografije, tj. portreti kraljice Marije i tek rođenog prestolonaslednika Petra II Karađorđevića korišćeni su za seriju razglednica, a tokom prezentacije je istaknuta činjenica i da je Mara govorila nekoliko svetskih jezika.

Zanimljivo je da se porodična štamparija srpske vajarke i medaljerke Slavke Petrović Sredović, nalazila baš u prostorijama današnjeg Zavičajnog muzeja. Posetioci su se podsetili i najvažnijih skulptura i medalja koje je Slavka izradila, poput skulpture „Tri deteta sa knjigom – pioniri čitaju“, koja se nalazi u Malom parku u Glavnoj ulici u Rumi, i plaketa sa likovima Vuka Stefanovića Karadžića i Isidore Sekulić.

tekst preuzet sa zvaničnog Opštinskog sajta

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja