KUPINIK – POSLEDNJA PRESTONICA SRPSKIH DESPOTA

nov 21, 2016

U godini jubileja sremskih Brankovića, Zavičajni muzej Ruma pripremio je izložbu „Kupinik – poslednja prestonica srpskih despota“.

Ove godine se obeležavaju tri jubileja vezana za srpsku despotsku porodicu Branković: 530 godina od njihovog dolaska u Srem (1486. godine, pet vekova od smrti Svetog vladike Maksima i tri stotine godina od spaljivanja moštiju Svetih Brankovića. Ceneći veliki značaj ove porodice u nacionalnoj istoriji Srbije, Zavičajni muzej Ruma je pokrenuo projekat koji ima za cilj da afirmiše ovaj deo naše istorije. U okviru njega posebno je apostrofiran Kupinik, tvrđava koja je bila sedište sremskih Brankovića, a koji nakon konačnog pada Smedereva pod tursku vlast (1459. godine) predstavlja poslednju prestonicu srpskih despota. Osim izložbe projekat podrazumeva i edukativne radionice i stručna predavanja koja će biti održana u toku trajanja izložbe.
Posle uvodnog dela o porodici Branković, čiji se predtavnici vezuju za Srem i tvrđavu Kupinik, izložba ilustruje Kupinik sa više aspekata. U tu svrhu, sakupljen je veliki deo raspoloživog materijala vezanog za prošlost i sadašnjost Kupinika, kao što su planovi i crteži Kupinika, mape na kojima je ucrtan, ugarske povelje u kojima je pominjan, fotografije današnjeg izgleda, oružje i oruđe iz perioda aktivnog života… Arheološka iskopavanja nisu sprovođena, te je na osnovu pisanih izvora i arheoloških ostataka pokušana rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda utvrđenja u vidu prigodne animacije. Cilj izložbe je da afirmiše ovaj jedinstveni spomenik kulture na teritoriji Srema, a rezultat je rada stručnog tima Zavičajnog muzeja Ruma, saradnika iz Agencije za razvoj Opštine Pećinci i kolega iz Vojnog muzeja u Beogradu.
Izložba je finansijski podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a realizovana je u saradnji sa Vojnim muzejom u Beogradu i Agencijom za razvoj opštine Pećinci.

Otvaranje izložbe je 23. novembra 2016. godine u 19 časova, u prostorijama Zavičajnog muzeja Ruma, i traje do 9. januara 2017. godine.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja