ИЗЛОЖБА: 270 ГОДИНА РУМСКОГ ВАШАРА (1747-2017)

окт 13, 2017

Са отварања изложбе „270 година румског вашара (1747 – 2017)“, пројекта Завичајног музеја Рума, којим смо хтели и успели да на веродостојан начин прославимо 270 година постојања и трајања Румског вашара. Покровитељ сва три програма, научног скупа, филма и изложбе, је Општина Рума. Још једном захваљујемо свима на доласку и учешћу

Изложбом „270 година Румског вашара (1747 – 2017)“ Завичајни музеј Рума је заокружио прославу великог јубилеја надалеко чувеног вашара у Руми.

Подсетимо овог месеца је у музеју одржан и стручни скуп са темом „Традиција вашара и сабора у Србији“, а такође је промовисан и филм о Румском вашару у продукцији Завичајног музеја Рума и Ворки тима Рума.
Синоћном изложбом апострофиран је значај вашара за Руму јер је он граду омогућио да добије инфраструктуру, школство, суд, здравствене установе и достигне данашњи изглед и значај у региону.

Захваљујући вашару и свом географском положају Рума се муњевитом брзином развила од малог новоустановљеног места до значајног регионалног центра. Вашар је постао замајац привреде у Руми. Сагледавајући целокупну историју града, не постоји тако снажан фактор који је трајно и континуирано определио његов прогрес као вашар, казала је директорица Завичајног музеја Рума Снежана Јанковић
„Управо су ове сајамске привилегије, које су добијене од царице Марије Терезије, омогућиле развој града и пре свега захваљујући вашару Рума се развила и постала једно од централних места за трговину на самој граници два царства. Трговина је условила развој занатства, али и пољопривреде. Могућност пласмана пољопривредних и занатских производа био је један снажан замајац развоју града. Кроз векове на овим просторима много се тога мењало, али је једна ствар остајала иста а то је Румски вашар“, рекла је директорица Јанковић и на крају обраћања упутила захвалност Милутину Ђуричићу и породицама Сабо и Вујанић који су за потребе изложбе уступили бројне предмете за изложбу и на тај начин помогли да се на што бољи илустративан начин презентује Румски вашар.

О значају вашара говорила је и кустос етнолог Завичајног музеја Јелена Арсеновић
„У културолошком смислу вашар се постепено трансформише из народног у масовно окупљање, из заједнице у медијски пропраћен спектакл, из народне у масовну културу.
Данас вашар није само привредна манифестације већ и својеврсни бренд града, а сви су сложни у оцени да и поред своје времешности, сада броји 270 година, не губи привлачност.

извор: Званични сајт Општине Рума

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja