IZLOŽBA: USITNJAVANJE- PRIČA O AVANU

jun 11, 2018

Sa otvaranja izložbe „Usitnjavanje – priča o avanu“, Zavičajni muzej Ruma. 
Petak 8. juni, 2018.

Zavičajni muzej Ruma, u saradnji sa Etnografskim muzejem u Beogradu, Muzejem nauke i tehnike u Beogradu i farmaceutskim fakultetom u Beogradu, u petak 8. juna u sali legata dr Romana Soretića, otvorio je izložbu „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećenu predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki, čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. 

Izložbom se istražuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije.
Njega sa pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji, svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Na izložbi biće predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana iz muzejskih zbirki, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina i iz privatnih zbirki.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

ponedeljak  7:00 - 20:00 h
utorak  7:00 - 20:00 h
sreda  7:00 - 15:00 h
četvrtak  7:00 - 20:00 h
petak  7:00 - 20:00 h
subota 10:00 - 15:00 h
nedelja samo najavljene grupe

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja