IZLOŽBA – USITNJAVANJE I PUBLIKACIJA- RUMA U STAROJ SRPSKOJ ŠTAMPI

jun 5, 2018

IZLOŽBA: USITNJAVANJE- PRIČA O AVANU
ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
Petak 8. jun 2018. u 18.00 časova
ulaz slobodan

PUBLIKACIJA: RUMA U STAROJ SRPSKOJ ŠTAMPI GRADSKA BIBLIOTEKA „ATANASIJE STOJKOVIĆ“ RUMA
Petak 8. jun 2018. u 19.00 časova
ulaz slobodan

Za petak, 08. juni, Zavičajni muzej Ruma priredio je dva programa kojim će predstaviti dve značajne aktivnosti iz domena svog rada, izložbenu i izdavačku delatnost.

U 18 časova, u Zavičajnom muzeju Ruma, u sali legata Romana Soretića svečano će biti otvorena izložba „Usitnjavanje – Priča o avanu“, posvećenu predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki, čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. Izložbom se istražuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet – avan – kao specifična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije.

Njega sa pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji, svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. Na izložbi će biti predstavljeni razni primerci avana, od praistorije do današnjih dana iz muzejskih zbirki, privatne zbirke Stevana Vukova, farmaceuta iz Zrenjanina i iz privatnih zbirki.

Nakon otvaranja izložbe, u 19 časova, u čitaonici Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ u Rumi, u okviru manifestacije Noć knjige, koju u našem gradu organizuje Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ biće prezentovana publikacija muzejskog savetnika Đorđa Boškovića RUMA U STAROJ SRPSKOJ ŠTAMPI, najnovije izdanje Zavičajnog muzeja Ruma.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

ponedeljak  7:00 - 20:00 h
utorak  7:00 - 20:00 h
sreda  7:00 - 15:00 h
četvrtak  7:00 - 20:00 h
petak  7:00 - 20:00 h
subota 10:00 - 15:00 h
nedelja samo najavljene grupe

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja