ИЗЛОЖБА – УСИТЊАВАЊЕ И ПУБЛИКАЦИЈА- РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ

јун 5, 2018

ИЗЛОЖБА: УСИТЊАВАЊЕ- ПРИЧА О АВАНУ
ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ РУМА
Петак 8. јун 2018. у 18.00 часова
улаз слободан

ПУБЛИКАЦИЈА: РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ ГРАДСКА БИБЛИОТЕКА „АТАНАСИЈЕ СТОЈКОВИЋ“ РУМА
Петак 8. јун 2018. у 19.00 часова
улаз слободан

За петак, 08. јуни, Завичајни музеј Рума приредио је два програма којим ће представити две значајне активности из домена свог рада, изложбену и издавачку делатност.

У 18 часова, у Завичајном музеју Рума, у сали легата Романа Соретића свечано ће бити отворена изложба „Уситњавање – Прича о авану“, посвећену предмету авану, једном од најстаријих човекових алатки, чија је функција остала непромењена до данашњих дана. Изложбом се истражује и презентује до сада ретко излаган музејски предмет – аван – као специфична човекова алатка суштински непромењена од праисторије.

Њега са правом можемо да сматрамо цивилизацијском инсигнијом – означитељем човековог престанка преживљавања и почетка културе исхране. Континуирана употреба у фармацији, сврстала га је у алатку која је симбол фармације. На изложби ће бити представљени разни примерци авана, од праисторије до данашњих дана из музејских збирки, приватне збирке Стевана Вукова, фармацеута из Зрењанина и из приватних збирки.

Након отварања изложбе, у 19 часова, у читаоници Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ у Руми, у оквиру манифестације Ноћ књиге, коју у нашем граду организује Градска библиотека „Атанасије Стојковић“ биће презентована публикација музејског саветника Ђорђа Бошковића РУМА У СТАРОЈ СРПСКОЈ ШТАМПИ, најновије издање Завичајног музеја Рума.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja