Изложба ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ

феб 23, 2018

Са отварања изложбе „ПРОСЛАВА КИНЕСКЕ НОВЕ ГОДИНЕ“

Завичајни музеј Рума, четвртак 22. фебруар 2018. године.

 

 

Вишедеценијска сарадња Завичајног музеја у Руми и Амбасаде НР Кине у Београду продубљује се из године у годину.

Изложба фотографија „Прослава Кинеске нове године“, коју је Завичајни музеј у Руми синоћ организовао у сарадњи са кинеском амбасадом, приближила је Румљанима најзначајнију свечаност, најмногољудније земље на свету.

Изложба приказује прославу Кинеске нове године у преко 40 држава света, а по традиционалном кинеском хороскопу 2018. година је у знаку „Пса“. Овај знак најизразитије симболизује искреност и оданост. Долазак пса у кућу симболизује долазак среће, зато се верује да ће ова година донети много позитивне енергије.

Изложбу је свечано отворила Гао Сји’х, аташе за културу Амбасаде НР Кине.

„Румљани имају интересовање и симпатије за кинеску културу, традицију и кинески народ. Чврсто пријатељство и културну сарадњу са Завичајним музејом негујемо брижно годинама уназад. За нас у Амбасади велика је част сваки долазак у Руми, до сада смо много пута били ваши гости и верујем да смо много тога учинили да се наша два пријатељска народа ближе упознају. И за крај желим да вам пожелим срећну Нову годину“, казала је Гао Сји’х.

Дугогодишњи музејски саветник Завичајног музеја у Руми Драгомир Јанковић рекао је да је Кинеска нова година породични празник, али и повод за највећу мирнодопску миграцију становништва на планети.

„Огроман број Кинеза се за Нову годину враћа својим кућама да у кругу породице прослави тај празник. Зато се Кинеска нова година не прославља један или два, већ чак седам дана. У суштини Кинеска нова година и јесте један породични празник који је временом подигнут на ниво националног празника. Десет и више година уназад ми смо у Завичајном музеју разним програмима, изложбама приближавали овај празник Румљанима. Овог пута акценат је стављен на то како се празник прославља широм света и верујем да ће сви који посете изложбу уживати у фотографијама направљеним на свим меридијанима света“, поручио је Јанковић.

Изложба је отворена до 8. марта 2018. године.

извор текста: Званични сајт Општине Рума

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja