IZLOŽBA „PLAKATIRANJE GENOCIDA“

sep 13, 2017

ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
autor: dr Drago Njegovan
Petak, 15. septembar 2017. u 18.00 časova
ulaz slobodan

U petak, 15. septembra 2017. godine je otvaranje izložbe „Plakatiranje genocida“, sa početkom u 18 časova. Izložba „Plakatiranje genocida“, posredstvom istorijskih plakata, slikovito i verodostojno ilustruje teror ustaških i nacističkih vlasti vlasti i stradanje stanovništva Srema u periodu 1941–1945. godine.

Autor izložbe, dr Drago Njegovan, koristio je plakate iz fondova Muzeja Vojvodine, ali i one iz zbirki drugih muzejskih i arhivskih ustanova. Prethodnim istraživanjem uspeo je da sakupi stotinak plakata, letaka, objava i drugog srodnog propagandnog materijala koji, svako na svoj način, vizuelnim i tekstualnim sadržajima prenosi poruku porobljenom stanovništvu Srema – obećavajući, opominjujući, preteći… Ustaške i nacističke vlasti su, tako, u skladu sa nazivom izložbe, u velikoj meri dokumentovale razmere svojih zločina u Sremu, publikujući spiskove svojih žrtava.

Izložba „Plakatiranje genocida“ nam na jedan nov, životniji, način daje pogled na vreme koje je je u Sremu ostalo zapamćeno kao „krvavo“.

Izložbu su omogućili Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Gradska uprava za kulturu Novog Sada i Opština Ruma.

Rumska publika će imati priliku da izložbu poseti i pogleda do 6. oktobra 2017. godine, a ulaz je slobodan.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja