Izložba „VIŠE OD IGRE“

maj 14, 2019

Sa otvaranja izložbe „VIŠE OD IGRE“ – Sportski život u Rumi od početka XX veka do kraja sedamdesetih godina“.
Autori izložbe: Branislava Konjević (direktor Zavičajnog muzeja Ruma)  i Aleksandra Ćirić (kustos istoričar).
Zavičajni muzej Ruma, 13. maj 2019. godine. Izložba je otvorena do 12. jula 2019.

 

 

U Zavičajnom muzeju Ruma sinoć je otvorena izložba posvećana sportskom životu našeg grada pod nazivom „Više od igre“. Izložba autorki Branislave Konjević i Aleksandre Ćirić podsetila je na vremena kada su se ljudi u bezbrižnoj igri bavili sportom na ulici, u prašini, i kada je samo druženje bilo važnije od individualnih sportskih dostignuća.

Ovom izložbom Zavičajni muzej je započeo manifestaciju „Muzeji za 10″ koja obuhvata Međunarodni dan muzeja (18. maj), Evropsku noć muzeja(19. maj) i Nacionalnu nedelju muzeja.

Interesenta priča o sportu u Rumi bi zapravo mogla da bude nastavak prošlogodišnje izložbe posvećane zabavnom životu našeg grada, smatra direktorica Zavičajnog muzeja Ruma, Branislava Konjević.

„O sportskom životu govorimo na jedan drugačiji način, u fokusu nije sportski rezultat, već druženje, zabava, a to je nešto što se u vreme modernih tehnologija sve više zaboravlja. Hteli smo da dočaramo jednu sportsku epohu našeg grada i verujem da publika i te kako ima šta da vidi. Oni stariji će se prisetiti kako je to nekada bilo, dok će se mlađa publika upoznati sa začecima rumskog sporta“, rekla je direktorica Konjević, zahvalivši se svima koji su pomogli izložbu, od institucija kulture do pojedinaca koji su dali eksponate iz privatnih zbirki.

Jedna od njih je i Kamelija Stanković iz Sremske Mitrovice koja je izložbu uveličala zbirkom figurina zaboravljenih dečijih igara.

„Svako ko dođe u Muzej vratiće se u vreme kada su deca bosonoga trčala po travi, blatu, prašini i u tome uživala bez interneta i mobilnog telefona“, poručila je Kamelija.

Publika u Rumi ima priliku da pogleda dosta interesantnih sportskih rekvizita, plakata i ulaznica za utakmice, autentičnu staru sportsku opremu, ali i mini tribine, jer ako tada nisi bio sportista, onda si sigurno bio navijač.

Koautorka izložbe i kustoskinja istiričarka Aleksandra Ćirić smatra da izložba osvetljava vreme pre nego što je tehnologija osvojila svet.

„Vreme kada su se ljudi, pored brojnih obaveza, ipak više družili. Tada bavljenje sportom nije imalo za cilj isključivo rezultate, već razvijanje zdravih međuljudskih odnosa, toleranciju, empatiju, poštovanje, želju za druženjem. Zato je tada sport bio više od igre“, zaključila je Aleksandra Ćirić.

preuzeto sa sajta Opštine Ruma

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja