Izložba ALA SMO SE NAODMARALI

jul 6, 2017

RUMSKO KULTURNO LETO 2017
ZAVIČAJNI MUZEJ RUMA
Utorak, 11. jul u 20.00 časova
Sala legata Milivoja Nikolajevića
Autori izložbe: Milkica Popović dr Agneš Ozer
Ulaz slobodan

Zavičajni muzej Ruma, u utorak 11. jula u 20 časova, u sali legata Milivoja Nikolajevića, priređuje otvaranje gostujuće izložbe Muzeja Vojvodine „Ala smo se naodmarali – Omiljena mesta na kojima su se Vojvođani odmarali krajem 19. i tokom 20. veka“.

Autori izložbe su Milkica Popović, muzejski savetnik, istoričar i dr Agneš Ozer, muzejski savetnik, istoričar.

Ovom izložbom predstavljen je deo bogatog nasleđa koji se čuva u muzejima, arhivima, bibliotekama i u privatnim kolekcijama. Prvi put su objedinjena artefakta vezana za najpopularnija odmarališta Vojvođana.

Ekonomsko snaženje građanstva u drugoj polovini 19. veka ispoljava se u načinu razmišljanja i stilu života. Evropeizacija gradova, uticala je i na promenu svakodnevnih navika i organizovanje slobodnog vremena, koje je provođeno u prirodi i na putovanjima u druge krajeve. Promena zdravstvenih shvatanja o moru kao lečilištu, uticala je na sve brojnije odlaske na letovanja u periodu između dva svetska rata. Nakon Drugog svetskog rata, putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba svih slojeva stanovništva. Odmor na Jadranu, omoljenoj letnjoj destinaciji, kao i odmor na jezerima i obližnjim rekama, banjama i planinskim regijama bili su ostvarenje sna većine ljudi.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja