„Dani ruske sestre milosrđa Natalije Bernjikove“

nov 19, 2016

U okviru manifestacije „Dani ruske sestre milosrđa Natalije Bernjikove“, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Ruma – Hram silaska Svetog Duha na Apostole, Zavičajni muzej Ruma je aktivno učestvovao kao jedan od domaćina projekcija filmova i u prezentaciji programa posvećenog istaknutim ličnostima iz vremena oslobođenja Rume novembra 1918. godine.

10. novembar,Zavičajni muzej Ruma, Legat Feđe Soretića,
GOLGOTA SRBIJE,1930, 82 min. reditelj: Stanislav Krakov
Iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke

14. novembar,Zavičajni muzej Ruma, Legat Feđe Soretića,
SRBIJA U VELIKOM RATU, 2014, 98 min.
Autorka: Slađana Zarić, Rediteljka: Ivana Stivens
RTS-ov dokumentarni film

Predavanje na temu “Prisajedinjenje Srema Srbiji i uloga Žarka Miladinovića i Stanislava Krakova u tom događaju“ u KC-u Ruma, 17. novembar 2016.

Direktorica gimnazije i profesorica istorije Branislava Konjević govorila je, pred oko 40 ljudi, o događajima neposredno pred prisajedinjenje Srema Srbiji, kao i o odlukama Velikog narodnog zbora održanog 24. novembra 1918. godine u Rumi, koji je sazvao dr Žarko Miladinović, predsednik tadašnjeg Narodnog veća u Rumi. Istoričarka Zavičajnog muzeja Rume, Aleksandra Ćirić, nadovezala se na temu govoreći o životu, delima dr Žarka Miladinovića i Stanislava Krakova, kao i njihovoj značajnoj ulozi za naš grad.

Pročitajte još

POSETITE NAS

Glavna 182, 22400, Ruma, Srbija

POZOVITE NAS

O MUZEJU

Osnovan 1. marta 1962. rešenjem Narodnog odbora opštine Ruma kao „zavičajni istorijsko-prirodnjački muzej“ sa precizno utvrđenim zadatkom „da radi na iskopavanju, sakupljanju i sređivanju zbirki predmeta, slika i zapisa istorijske vrednosti, zatim da organizuje izložbe i predavanja…“

RADNO VREME

Zavičajni muzej Ruma je zbog radova na sanaciji objekta privremeno zatvoren za posetioce.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja