„Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове“

нов 19, 2016

У оквиру манифестације „Дани руске сестре милосрђа Наталије Берњикове“, у организацији Српске православне црквене општине Рума – Храм силаска Светог Духа на Апостоле, Завичајни музеј Рума је активно учествовао као један од домаћина пројекција филмова и у презентацији програма посвећеног истакнутим личностима из времена ослобођења Руме новембра 1918. године.

10. новембар,Завичајни музеј Рума, Легат Феђе Соретића,
ГОЛГОТА СРБИЈЕ,1930, 82 мин. редитељ: Станислав Краков
Из Архива Југословенске кинотеке

14. новембар,Завичајни музеј Рума, Легат Феђе Соретића,
СРБИЈА У ВЕЛИКОM РАТУ, 2014, 98 мин.
Ауторка: Слађана Зарић, Редитељка: Ивана Стивенс
РТС-ов документарни филм

Предавање на тему “Присаједињење Срема Србији и улога Жарка Миладиновића и Станислава Кракова у том догађају“ у КЦ-у Рума, 17. новембар 2016.

Директорица гимназије и професорица историје Бранислава Коњевић говорила је, пред око 40 људи, о догађајима непосредно пред присаједињење Срема Србији, као и о одлукама Великог народног збора одржаног 24. новембра 1918. године у Руми, који је сазвао др Жарко Миладиновић, председник тадашњег Народног већа у Руми. Историчарка Завичајног музеја Руме, Александра Ћирић, надовезала се на тему говорећи о животу, делима др Жарка Миладиновића и Станислава Кракова, као и њиховој значајној улози за наш град.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja