ГОСТОВАЊЕ У ИНЂИЈИ

апр 7, 2017

У петак, 7. априла 2017. године, у 19.00 сати, у изложбеном простору Куће Војновића, Цара Душана 3, Инђија, биће отворена изложба Завичајног музеја Рума „Купиник – последња престоница српских деспота“.

Претходна 2016. година била је година јубилеја везана за српску деспотску породицу Бранковић: 530 година од њиховог доласка у Срем (1486. године), пет векова од смрти Светог владике Максима и три стотине година од спаљивања моштију Светих Бранковића. Ценећи велики значај ове породице у националној историји Србије, Завичајни музеј Рума покренуо је пројекат који има за циљ да афирмише овај део наше историје. У оквиру њега посебно је апострофиран Купиник, тврђава која је била седиште сремских Бранковића, а који након коначног пада Смедерева под турску власт(1459. године) представља последњу престоницу српских деспота. Осим изложбе пројекат подразумева и стручна предавања која ће бити одржана у току трајања изложбе .

После уводног дела о породици Бранковић, чији се представници везују за Срем и тврђаву Купиник, изложба илуструје Купиник са више аспеката. У ту сврху, сакупљен је велики део расположивог материјала везаног за прошлост и садашњост Купиника, као што су планови и цртежи Купиника, мапе на којима је уцртан, угарске повеље у којима је помињан, фотографије данашњег изгледа, оружје и оруђе из периода активног живота… Археолошка ископавања нису спровођена, те је на основу писаних извора и археолошких остатака покушана реконструкција некадашњег изгледа утврђења у виду пригодне анимације.

Циљ изложбе је да афирмише овај јединствени споменик културе на територији Срема, а резултат је рада стручног тима Завичајног музеја Рума, сарадника из Агенције за развој Општине Пећинци и колега из Војног музеја у Београду.

Изложба је финансијски подржана од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а реализована је у сарадњи са Војним музејом у Београду и Агенцијом за развој општине Пећинци.

Изложба ће трајати до 3. маја, а можете је погледати радним данима у терминима од 10:00 до 19:00 часова.

Прочитајте још

ПОСЕТИТЕ НАС

Главна 182, 22400, Рума, Србија

ПОШАЉИТЕ НАМ ПОРУКУ

ПОЗОВИТЕ НАС

O МУЗЕЈУ

Основан 1. марта 1962. решењем Народног одбора општине Рума као „завичајни историјско-природњачки музеј“ са прецизно утврђеним задатком „да ради на ископавању, сакупљању и сређивању збирки предмета, слика и записа историјске вредности, затим да организује изложбе и предавања…“

РАДНО ВРЕМЕ

Завичајни музеј Рума је због радова на санацији објекта привремено затворен за посетиоце.

Veb prezentacija je licencirana pod uslovima licence Creative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija; Dizajnirano od strane Play Media

Ukidanje pečata
Pretrazivac kulturnog nasledja